1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi Tuntematon sotilas villitsi yleisön – tuhannet hakeneet avustajiksi

Uuden Tuntemattoman sotilaan kuvaukset tuovat työtä ja rahaa Kaakkois-Suomen alueelle. Kaakon elokuvakomissio aikoo jatkossa järjestää alueella jopa neljä tuotantoa vuodessa.

Kuva: Veikkaus

KOTKA Uuden Tuntemattoman sotilaan kuvaukset ovat iso piristysruiske Kaakkois-Suomen alueelle. Elokuvahanketta alueelle ajaneen Kaakon elokuvakomission mukaan kuvaukset tuovat alueelle valtavasti työtä ja rahaa.

Kotkassa on ollut tänä syksynä Suomen kaupungeista korkein työttömyysprosentti. Syyskuussa se oli 19,4.

– Elokuvan kuvaukset tuovat alueelle 150-200 henkilötyövuotta. Siis todella suuri määrä työtä yhdestä projektista, arvioi Kaakon elokuvakomission tuottaja Sami Ristiniemi.

Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan budjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa. Ristiniemi arvioi, että Kymenlaaksoon jää summasta noin puolet.

– Elokuvan budjetista jää aina noin puolet sinne, missä se tehdään. Palkkoina, vuokrina, majoittumisena, joki syntyy loputtomista puroista. Tästä tulee hyvää pöhinää ja hengen nostatusta tälle seutukunnalle.

Uusia juoksuhautoja

Uuden Tuntemattoman kuvaukset alkavat ensi kesänä, ja ne keskittyvät Kotkan-Haminan ja Kouvolan seuduille. Elokuvaa kuvataan muun muassa Kymijoella, Virolahdella, Vekaranjärvellä, teillä ja linnoituksissa.

Elokuvan budjetista jää aina noin puolet sinne, missä se tehdään.

Sami Ristiniemi

Elokuvaa varten joudutaan myös rakentamaan juoksuhautoja ja korsuja.

– Salpalinja ei sovellu kuvauskäyttöön suoraan. Juoksuhaudat, jotka on rakennettu 40-luvulla, eivät näyttäneet 40-luvulla samalta kuin nyt vaan ne näyttivät silloin uusilta. Sitä, mihin niitä rakennetaan, en vielä tiedä, Ristiniemi toteaa.

Kotkaan perustetaan Uutta Tuntematonta varten myös elokuvastudio – käytännössä varastohalli, johon lavastetaan erilaisia rakenteita.

Näyttelijät telttoihin

Elokuvan näyttelijöitä ei ole vielä valittu, mutta näyttelijät joutuvat asumaan kuvausten ajan teltoissa. Myös valintaprosessi on hiukan tavanomaisesta poikkeava.

– Aku vie ehdolla olevat näyttelijät bootcampille. Siellä heille esitellään aseenkäsittelytaitoja, ja siellä valinnat alkavat hahmottua.

Tuotantoyhtiö ilmoitti viime viikolla etsivänsä jopa kolmeatuhatta avustajaa. Kiinnostus on ollut todella suurta.

– Hakemuksia oli tullut maanantai-iltaan mennessä 3 000. Melkein 2 000 hakemusta saatiin heti kun tieto hausta julkaistiin.

Elokuvabuumi

Kotkassa on meneillään kova elokuvanoste. Se on toiminut viime vuosina kuvauspaikkana muun muassa Leijonasydän- ja Nuotin vierestä - elokuville.

Aku vie ehdolla olevat näyttelijät bootcampille.

Sami Ristiniemi

Samaan aikaan alueelle on rakentunut EU-hankkeena oma elokuvakomissio, jonka asemaa Tuntematon sotilas vankistaa Ristiniemen mukaan entisestään. Hän uskoo, että ensi vuoden lopussa organisaatio seisoo omilla jaloillaan.

– Nyt näyttää todella hyvältä, sillä olemme saaneet tosi hyvin apua kunnilta ja yrityksiltä. Esimerkiksi Tuntemattomaan olemme etsineet tiettyjä kuvauspaikkoja yhdessä Pyhtään kunnanjohtajan kanssa.

Hankaluuksia Helsingissä

Tulevaisuudessa komission tavoitteena on saada Vaalimaan ja Pyhtään väliin sijoittuvalle alueelle jopa neljä tuotantoa vuodessa. Ristiniemi pitää tavoitetta realistisena. Hän sanoo, että elokuvien tuotantoyhtiöt haluavat pois Helsingistä.

– Siellä on ihan mahdotonta esimerkiksi katkaista tie kuvauksia varten. Se on kallista ja vie aikaa. Täällä joudutaan maksamaan majoituksesta ja matkoista, mutta säästetään ajassa. Täällä tarvitaan vain viikko siihen, mihin pääkaupunkiseudulla tarvitaan kymmenen päivää.

Uudesta moottoritiestäkään ei ole haittaa: matka pääkaupunkiseudulta taittuu tunnissa.

– Nyt kun tie on valmis, tuotantoyhtiöiden porukka on ihmetellyt, että tuleepa tänne nopeasti, sama kuin menisi Espooseen kuvaamaan.

Ristiniemi uskoo, että elokuvakomission toiminnan vakauduttua koko tuotantoryhmää ei edes tarvitse tuoda Helsingistä. Tuntemattomaan sotilaaseenkin on palkattu paikallista osaamista: kotkalainen Joona Mielonen on elokuvan apulaisohjaaja.

Tekstiä korjattu 10.12. elokuvan vaikutukset ulottuvat laajemmalle Kaakkois-Suomeen kuin vain Kotkan alueelle.