1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sibelius ohitti suosiossa jopa Beethovenin – pääsi Time-lehden kanteen 1937

Sibeliuksen syntymästä on tänään kulunut 150 vuotta. Hän oli 1930-luvulla maailman suosituin säveltäjä, sanoo tietokirjailija.

Kotimaan uutiset
Jean Sibelius Time-lehden kannessa.
Jean Sibelius Suomen itsenäisyyspäivänä ilmestyneen Time-lehden kannessa vuonna 1937.Pekka Hako

Säveltäjänero Jean Sibelius on suomalaisten musiikkiasiantuntijoiden mielestä edelleen kaikkien aikojen tunnetuin ja suosituin suomalainen, vaikka hänen syntymästään on jo 150 vuotta ja kuolemastakin 58 vuotta.

– Hän oli 1930-luvulla todella maailman suosituin säveltäjä, elävistä säveltäjistä tuolloin ylivoimaisesti suosituin Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 1935 Yhdysvalloissa tehtiin 12 000 radiokuuntelijalle kysely maailman suosituimmista säveltäjistä. Sibelius oli ykkönen, Beethoven kakkonen ja Ravel kolmonen. Hän todella oli siellä huipulla, muisteli Sibeliusta tietokirjailija Pekka Hako Ylen aamu-tv:n haastattelussa aamulla.

– Kun Suomen itsenäisyys kaksi vuotta myöhemmin 1937 täytti 20 vuotta, hän oli amerikkalaisen Time-lehden kannessa. Se on huikeata. Hän on kaikkien aikojen ylivoimaisesti suosituin ja tunnetuin suomalainen, Hako painottaa.

Kapellimestari Hannu Linnusta on tärkeää jokaisen suomalaisen tajuta, miten merkittävä henkilö Sibelius oli ja on.

– Hän oli elinaikanaan ehdottomasti kuuluisin suomalainen ja saattaa edelleen olla. Hän on ensimmäinen suomalainen kansainvälisesti arvostettu - ei pelkästään taiteilija - vaan henkilö ylipäätään. Se on edelleen ylittämätön saavutus, Lintu painottaa aamu-tv:n haastattelussa.

Sibeliuksen kansainvälinen arvostus oli tulosta määrätietoisesta työstä. Linnun mukaan Sibelius pyrki aina nimenomaan kansainväliseksi säveltäjäksi. Se näkyy Linnun mukaan kaikissa tyylillisissä muutoksissa, mitä säveltäjässä tapahtui.

– Hänen läpimurtonsa oli 2. sinfonia, joka Suomessa koetaan kaikkein suomalaisimmaksi ja jonka finaalissa pullautetaan isänmaallinen kyynel. Se oli hänen ensimmäinen kansainvälinen teoksensa.

2. sinfonian kantaesitys oli vuonna 1902.

Lue seuraavaksi