1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vastaanottokeskuksen vastustus vaihtui ilkivaltaan: takapihalta purettiin portaat

Asikkalassa pian avattavaa vastaanottokeskusta on vastustettu kiivaasti. Viikonloppuna joku purki luvatta keskuksesta asuinalueelle laskeutuvien portaiden alkupään. Somessa käytävä sanasota kohdistuu myös kuntapäättäjiin.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Ensimmäisiä turvapaikanhakijoita odotetaan saapuvan Vääksyn vastaanottokeskukseen ensi viikolla. Aluksi hotelli Tallukan tiloihin odotetaan sataa turvapaikanhakijaa, mahdollisesti Afganistanista ja Irakista. Vastaanottokeskusta on vastustettu Asikkalassa aina kunnan johtajistoa myöten.

Kuntalaiset vetosivat Maahanmuuttovirastoon yli kahden tuhannen allekirjoituksen adressilla. Myös kunta kirjelmöi virastoon, joka päätti pienentää yksikön 500 turvapaikanhakijasta 350:een.

Kunta tapasi vastaanottokeskuksesta vastaavan Kotouma Oy:n edustajat vasta tiistaina. Sunnuntaina kunta järjestää asikkalalaisille infotilaisuuden liikuntahallilla.

Tieto vastaanottokeskuksen perustamisesta tuli jo kolme viikkoa sitten, mutta yrityksen tiedotus on ollut niukkaa. Epätietoisuus on koetellut päättäjiä ja on herättänyt närää kuntalaisissa.

– Puhelin on soinut ahkeraan. Ihmiset ovat olleet huolestuneina ja halunneet tietoa, jota meillä ei ole ollut antaa. Ihmisiä pelottaa muutos, varsinkin tällaisessa rauhallisessa maalaispitäjässä, kertoo Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.).

Viikonloppuna hotelli Tallukkaan johtavan kuntopolun varrelta purettiin luvatta portaita. Sosiaalisessa mediassa ilkivalta tulkittiin vastaanottokeskuksen vastustamiseksi. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja on samoilla linjoilla.

Tuomo Riihilahti on harmissaan syyttelystä. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

– Sen on varmaan tehnyt huolestuneiden kuntalaisten ääriaines, joka on halunnut herättää huomiota. Pirppulan omakotiyhdistys on rakentanut portaat talkoilla vuonna 1992, ja ne ovat palvelleet kuntalaisia muun muassa oikotienä bussipysäkille. Ikävä, että tuollaista tehdään, Riihilahti toteaa.

Kuntalaisten ilmaus avoimuuden puolesta

Asukkaat käyttävät kunnan puistoalueella olevia Pirppulan portaita myös kuntoiluun. Tiistaina vanhempi mieskaksikko kääntyi takaisin nähtyään puretut portaat.

– Ei tuohon uskalla mennä liukastelemaan, nyt on kierrettävä lenkki tuota kauempaa Rantakulmantien kautta, miehet tuumasivat.

Myös Olli Patja yllättyi portaiden kunnosta aamulenkillään.

– Siinä on ollut hyvät portaat juosta, sääli sinänsä. Tässä kyllä ollaan menty yli asioissa. Pitäisi ensin odottaa, mitä tapahtuu, Patja kommentoi.

Purettujen portaiden luona oli tiistaina ilmoitus mielenilmauksesta, joka järjestetään lauantaina Vääksyssä Kustaantorilla. Facebookissa tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan 80 ihmistä.

Myös Facebookin Vääksy-keskusteluryhmän ylläpitäjä Merja Purolinna-Ahvenainen pitää portaiden purkamisen mielenilmauksena vastaanottokeskusta vastaan.

– Tämä on yksi kuntalaisten tapa vaikuttaa asiaan ja samalla viesti Tallukan johtajalle ja Kotoumalle, että oliisi pitänyt olla avoimuutta enemmän, sanoo Purolinna-Ahvenainen.

Kuntapäättäjä toivoo, ettei radikalisoituminen lisäänny Asikkalassa.

– Totta kai pelkään ja olen siitä huolissani. Kaikki viestit, joita tulee ympäri Suomea, ovat omiaan lisäämään kuntalaisten pelkoa. Ja pelko on aiheellinen. Keskuksen koko on mittava ja lähin poliisiasema 30 kilometrin päässä, jos ongelmia syntyy, muistuttaa Riihilahti.

Juristin palkkaaminen nousee päätöksentekoon

Asikkalan tilanne on kuumentanut jopa kunnanjohtoa. Valtuuston puheenjohtajan Tuomo Riihilahden mukaan kunnanhallitus käsittelee erikseen sitä, tarvitaanko kuntaan juristia, jonka palkkaamisen kunnanjohtaja Juri Nieminen nosti yksin esiin.

– Tieto asianajajasta tuli yllättäen, ketään ei ole vielä palkattu. Pohdimme sen tarvetta vielä kunnanhallituksessa 14. päivä. Ei ole tarkoitus lähteä valtiota vastaan oikeutta käymään, Riihilahti painottaa.

Kunnanvaltuutetut tuomitsivat maanantaisessa valtuustoseminaarissaan myös Niemisen perjantaisen mediatiedotteen.

– Se on subjektiivinen käsitys. Jos soitetaan yksittäiselle kansanedustajalle ja siitä muodostetaan käsitys, että mikä on puolueen näkemys ja ketä saa syyttää. Maan hallitus tekee linjaukset maahanmuuttopolitiikasta, Riihilahti tähdentää.

Kyltissä kehotetaan antamaan palaute hotellin johtajalle. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Riihilahden mukaan viranhaltijan tapa politisoida asia vain lietsoo entisestään eripuraa.

– Ainakin viikonloppuna hetkellisesti sosiaalisessa mediassa tunteet tuntuivat kuumenevan ja siellä lähdettiin hakemaan syyllisiä, nimenomaan paikallistasolla. Haluan korostaa, etteivät Asikkalassa päättäjät ole tehneet päätöksiä, vaan täällä on oltu ennemminkin yhtenä rintamana vastaan isoa keskusta ja maahanmuuttoviraston toimia.

Kokoomusvaltuutettuun on kohdistettu herjauksia sosiaalisessa mediassa.

– Kuulin, että somessa on menty henkilökohtaisuuksiin ja kyselty esimerkiksi kotiosoitettani. Se tuntuu pahalta, kun tässä on kuntalaisten asialla koitettu olla. Toivottavasti portaiden purku jää ainoaksi radikalisoitumiseksi täällä, Riihilahti toivoo.

Facebook-ryhmän ylläpitäjä: "Olen joutunut yölläkin poistamaan kirjoituksia"

Vastaanottokeskus on ollut syksyn kuumin puheenaihe Facebookin Vääksy-ryhmässä, jonne on liittynyt keskustelun myötä pari sataa uutta jäsentä.

Merja Purolinna-Ahvenainen ylläpitää Facebookin Vääksy-ryhmää. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

– Se on näkynyt, puolesta ja vastaan. Tunteet on kuumenneet, ja niitä on yritetty rauhoitella. Epätietoisuus on luonut turvattomuutta kuntalaisissa, kertoo keskusteluryhmän ylläpitäjä Merja Purolinna-Ahvenainen

– Olen joutunut yölläkin poistamaan kirjoituksia. Mutta ymmärrän, että asia on tärkeä kuntalaisille, ja keskustelua pitää olla, hän lisää.

Purolinna-Ahvenainen suhtautuu itsekin varauksella uusiin tulijoihin.

– Mulla on itsellä kaksi ikävää kokemusta Hennalan läheltä. Luottamus on pikkasen mennyt näihin maahanmuuttotulijoihin ja luonut epävarmuutta siitä, kuinka täällä Vääksyssä tulokkaat toimivat.