1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisin rekisterisotkuja puidaan oikeudessa – kolme virkamiestä syytetyn penkillä

Kolmea virkamiestä syytetään huolimattomuudesta poliisin salaisen tietojärjestelmän valvonnassa. Valvonnan puutteen takia rekisteriin on merkitty ihmisiä, joiden yhteys rikollisryhmään on erittäin löyhä tai suorastaan olematon.

Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan keskiviikkona pohtia, onko poliisin salaista epäiltyjen rekisteriä valvottu ollenkaan asianmukaisesti.

Oikeudenkäynnin valmisteluistunto pidettiin jo syyskuussa. Tutkinta asiasta alkoi keväällä 2013, kun MTV julkisti, että tästä ns. epri-rekisteristä löytyy Venäjän presidentin Vladimir Putinin nimi.

Syytettyinä on kolme rekisteristä vastuullista päällikköä. Yksi heistä on Poliisihallituksesta, kaksi keskusrikospoliisista. Päälliköitä syytetään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, ja heille vaaditaan sakkorangaistusta. Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Rekisteri on ollut osa poliisin salaisia pakkokeinoja, joita valvoo eduskunnan oikeusasiamies.

Syytteet nostanut valtakunnansyyttäjä totesi vuosi sitten, että poliisin rikoksesta epäiltyjen tietojärjestelmässä on merkintöjä, joita ei voida pitää lainmukaisina. Jo tuolloin kävi ilmi, että tietojärjestelmään on tallennettu Putinin ohella muitakin nimiä, vaikka näiden ihmisten ei ole epäilty syyllistyneen tai myötävaikuttaneen rikoksiin. Merkintä on voinut tulla hyvin löyhästä yhteydestä rikollisryhmään.

Järjestelmän avulla oli alun perin tarkoitus tarkkailla ammatti- ja taparikollisia. Vuosien varrella rekisterimerkintöjen painopiste on kuitenkin siirtynyt järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Suomessa tämä tarkoittaa käytännössä rikolliseksi katsottuja tai epäiltyjä liivijengejä.