1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomeen muuttaneiden afrikkalaisten tarinat avataan opetuskäyttöön – Ensimmäiset tulivat 1800-luvulla

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella esillä olleesta Afrikka Suomessa -näyttelystä on koottu opetuspaketti Suomen kouluille. Mukana on myös Ylessä esitettyjä radiodokumentteja afrikkalaisten yllättävän pitkästä historiasta Suomessa. Kuuntele tarinoita heistä.

Kuva: Antero Tenhunen / Yle

1800-luvulla lähetyssaarnaajat toivat silloiselta Ambomaalta Suomeen pikkutytön, Rosa Clayn. Hän oli yksi ensimmäisistä Afrikasta tänne asumaan asettautuneista henkilöistä. Hän kouluttautui opettajaksi Sortavalassa ja toimi kansakoulunopettajana mm. Tampereella 1900-luvun alussa. Elinaikanaan hän ylitti kielten, uskontojen, valtioiden ja kansallisuuksien rajoja mennen tullen.

Kaksi naista, Rosa Clay kuvassa oikealla
Suomen afrikkalaisten historia alkaa varhain. Rosa Clay oli yksi ensimmäistä Afrikasta Suomeen muuttaneista ihmisistä. Kuuntele opettajattaren huikea elämäntarina.

Rosan kiehtova tarina taltioitui Leena Peltokankaan pitkään radiodokumenttiin Yle radio 1:n Todellisia tarinoita -sarjassa. Dokumentissa tutkittiin laajalti afrikkalaisten historiaa Suomessa. Sen pohjalta syntyi myös neljän erillisen ohjelman sarja, joka kuultiin Ylen Tampereen Radiossa vuonna 2010. Nämä neljä tarinaa olivat myös osana Työväenmuseo Werstaan (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa päättynyttä Afrikka Suomessa -näyttelyä.

Näyttely kertoi afrikkalaisten diasporasta Suomessa esittelemällä Afrikasta tulleiden ja heidän jälkeläistensä historiaa, yhteisöjä ja arkea Suomessa. Samalla näyttely rakensi kuvaa siitä, miten afrikkalaistaustaisten ihmisten läsnäolo on muuttanut suomalaista kulttuuria ja yhteiskuntaa.  Näyttelyn tavoitteena oli kyseenalaistaa niin suomalaisuutta kuin afrikkalaisuuttakin koskevia vanhentuneita, yksipuolisia ja eriarvoistavia ajattelutapoja. Afrikka Suomessa -näyttelyn suunnitteluun ja tekemiseen osallistui kaikkiaan lähes kaksisataa ihmistä ja yhteisöä.

Afrikka Suomessa -näyttelyn oheistapahtumissa kävi 3 300 vierasta. Koululaiskierrokset olivat varsin suosittuja ja niihin osallistui 1 800 pirkanmaalaista koululaista. Nyt osa näyttelyn materiaaleista kootaan opetuspaketiksi Suomen kouluille globaalikasvatus.fi (siirryt toiseen palveluun)-verkkosivujen kautta. Materiaalit tulevat ladattaviksi myös werstas.fi (siirryt toiseen palveluun) ja Rauhanliitto.fi (siirryt toiseen palveluun)- verkkosivuille.

Saeed Nassirin hääkuva
Saeed Nassir tuli Somaliasta Britannian kautta Suomeen 1950-luvulla. Kenialainen Joseph Owindi oli Tampereen yliopiston ensimmäinen afrikkalainen opiskelija.
Fouad Hanafi Eweiss nuorena
Fouad Hanafi-Eweiss tuli Tampereelle Egyptistä. Hän on tehnyt elämäntyönsä ravintoloitsijana.
Regassa Birri metsäretkellä
Afrikasta Suomeen muuttaneiden historia jatkuu Regassa Birrin tarinalla. Etiopiasta 1972 tullut Birri on asunut Suomessa jo yli 40 vuotta.