1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Öljyinen Iran murtautuu takaisin maailmanmarkkinoille – Suomi aikoo ottaa osansa

Ministeri Lenita Toivakan vetämälle vientimatkalle oli tunkua – yli 70 yritystä etsii uutta bisnestä Lähi-idän suurvaltiosta, kun talouspakotteet purkautuvat.

Talouspakotteiden purkautuessa, Iranissa avautuu mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

TEHERAN – Suomen kannattaa tulla tänne ja kertoa siitä osaamisesta, mitä meillä on, toteaa maan tavan mukaiseen huiviin sonnustautunut ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) Teheranissa.

Iran on ollut vuosikaupalla poikkeuksellisen tiukassa markkinapaitsiossa. Yhdysvaltain ja EU-maiden pakotteet ovat varmistaneet, etteivät raha tai tavara juuri liiku 80 miljoonan asukkaan suurvaltion ja länsivaltojen välillä.

Suomen vienti Iraniin oli vielä kymmenen vuotta sitten arvoltaan noin 160 miljoonaa euroa. Asteittain kiristyneet sanktiot romahduttivat luvun viime vuonna noin 20 miljoonaan.

Viime kesänä Iranin ja lännen suhteessa tehtiin kuitenkin historiaa, kun Iranin kiistellystä ydinohjelmasta viimein päästiin sopimukseen. Talouspakotteiden aika voi jäädä pian taakse.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kilpajuoksu avautuville jättimarkkinoille

Ministeri Toivakka on johdattanut yli 70 suomalaisyrityksen edustajat Teheraniin. Toivakan mukaan vienninedistämisdelegaatio on Suomen historian suurin missään maassa.

Iranin markkinoille on alkanut kiivas kilpajuoksu. Teheranissa on kesästä lähtien nähty länsimaisia vienninedistäjiä enemmän kuin koskaan.

– Emme me ole myöhässä, ministeri Toivakka vakuuttaa. Hänen mukaansa Suomi voi jopa jäädä muita paremmin mieleen marssittaessaan yrityksensä paikalle juuri, kun ratkaisun vaiheet pakotepolitiikan jatkosta ovat käsillä.

Odotukset ovat kovia. Jos Iran täyttää osansa kesän sopimuksesta, keskeisimpien talouspakotteiden toivotaan purkautuvan jo ensi vuoden aikana.

Iranilla on maailman neljänneksi suurimmat tunnetut öljyvarat ja tätäkin merkittävämpi osuus maailman maakaasusta. Pakotevuosien aikana maan infrastruktuuri on vanhentunut ja paljon varallisuutta jäädytetty ulkomaille. Patoutunutta investointihalua ja -kykyä siis löytyy.

Maksuliikenteen vapautuminen voi murtaa padon

Investointitarve pelkästään öljysektorilla arvioidaan 500 miljardiksi dollariksi, kaivosteollisuuteen pitäisi satsata melkein saman verran. Iranilla on muutoinkin kova tarve modernisoida talouttaan.

Suomi muiden mukana kokee voivansa tarjota ja saada paljon.

Toivakan matkassa on mukana lavea ja melko sekalainen joukko pieniä ja suuria yrityksiä. Ne edustavat biotaloutta, cleantechiä, tietoliikennesektoria ja rakentamista, muun muassa.

Ohjelmistöyhtiö Comptelilla on jo nyt asiakkaana suuri iranilainen teleoperaattori, mutta maan uusi avautuminen voi merkitä bisneksen merkittävää kasvua, uskoo toimitusjohtaja Juhani Hintikka.

– Täällä on ihmisiä, jotka haluavat telekommunikaatiopalveluita, haluavat käyttää aplikaatioita ja päästä osalliseksi siitä, mitä muuallakin maailmassa tapahtuu, Hintikka sanoo ja huomauttaa, että rahaliikenteen vapautuminen on avainasemassa.

Moni suomalaisfirma on vienyt ja veisi mielellään Iraniin tavaraa, joka ei löydy miltään pakote- tai kieltolistoilta. Mutta kun maksuliikenne on jumissa, mitään kauppaa ei ole voinut käydä helposti, toteaa Suomi-Iran-kauppayhdistyksen puheenjohtaja Hannu Rossi.

– Heti, kun raha alkaa liikkua normaalisti, myös teollisuus lähtee liikkeelle.