Näillä kahdeksalla keinolla hallitus yrittää suitsia turvapaikanhakijoiden tuloa ja kustannuksia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ja työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) esittelivät hallituksen turvapaikkapoliittista toimenpideohjelmaa tänään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

politiikka
Vuoksenhovi, vastaanottokeskus, turvapaikanhakija, turvapaikanhakijoita saapuu
Pääministerin mukaan toimenpideohjelman avulla tiukennetaan käytäntöjä ja poistetaan mahdollisia "houkuttelevuustekijöitä".Tommi Parkkinen / Yle

Hallitus on julkistanut toimenpideohjelman, jonka avulla se yrittää "katkaista turvapaikanhakijoiden hallitsematonta virtaa" Suomeen. Tavoitteena on myös saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa mahdollisimman tehokkaasti turvapaikan saaneet ihmiset.

Pääministerin mukaan toimenpideohjelman avulla tiukennetaan käytäntöjä ja poistetaan mahdollisia "houkuttelevuustekijöitä".

Esimerkiksi kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautusta halutaan tehostaa muun muassa palautuskeskuksia perustamalla. Vastaanottokeskuksissa oleville turvapaikanhakijoille aiotaan tarjota vain välttämättömimmät palvelut.

Maahanmuuttoviranomaisten ja Helsingin hallinto-oikeuden henkilöstöresursseja lisätään tuntuvasti turvapaikkapäätösten ja -valitusten nopeuttamiseksi.

Toimenpideohjelmassa kerrotaan myös, että turvapaikanhakijoiden kotouttamiseksi otetaan käyttöön niin sanottu sitouttamissopimus, joka on käytössä esimerkiksi Virossa.

– Ajatus on se, että heille kerrotaan tämän yhteiskunnan pelisäännöt. Eihän tällaisella sopimuksella estetä esimerkiksi mahdollisisa rikoksia, mutta ainakin sillä voidaan sanoa, että nyt ollaan kerrottu, ettei kukaan pääse sanomaan, että minä en tiennyt, selitti työ- ja oikeusministeri Jari Lindström tiedotustilaisuudessa.

Lindström nosti esiin myös viime viikolla esittämänsä ajatuksen, että turvapaikanhakijat olisi saatava töihin jo vastaanottokeskuksissa ollessaan.

Toimenpideohjelmaan on myös kirjattu pyrkimys muuttaa sosiaaliturvajärjestelmää siten, että myönteisen oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat eivät saisi asumisperusteista sosiaaliturvaa, vaan heille tulisi oma erillinen kotouttamisjärjestelmä.

Kahdeksan pääkohtaa, 80 toimenpidettä

Toimenpideohjelma (siirryt toiseen palveluun)sisältää kahdeksan pääkohtaa, jotka on lueteltu alla. Yhteensä ohjelmassa on 80 eri toimenpidettä.

1. Osallistumme esimerkillämme ja EU-jäsenmaiden yhteistyöllä yhteisesti sovittujen päätösten toimeenpanoon kolmansissa maissa ja EU-alueella laajamittaisen muuttoliikkeen hallitsemiseksi

2. Yhdenmukaistamme turvapaikkaa koskevia käytäntöjä EU- ja Pohjoismaiden kanssa

3. Tehostamme turvapaikkamenettelyä nopean päätöksenteon varmistamiseksi ja vastaanottokustannusten hillitsemiseksi

4. Tarjoamme vain välttämättömät vastaanottopalvelut turvapaikanhakijoiden ihmisarvoa kunnioittaen

5. Tehostamme paluuta ja palauttamista

6. Varmistamme turvallisuuden ylläpitämisen ja tehostamme viestintää

7. Tuemme monipuolisin keinoin oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kuntiin siirtymistä ja kustannustehokasta kotoutumista

8. Huolehdimme sosiaaliturvasta sekä sosiaali- ja terveyspalveluista väärinkäytöksiä ehkäisten