1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sibelius virui veloissa vuosikymmeniä – flyygelikin oltiin ulosmittaamassa

Sibelius pääsi veloistaan vasta yli 60-vuotiaana ja hän vaurastui vasta vanhoilla päivillään.

Kotimaan uutiset
Jean Sibelius istuu flyygelin äärellä.
Santeri Levas, Suomen valokuvataiteen museo

Säveltäjämestari Jean Sibelius vietti sikälikin oikeaa "taiteilijaelämää", että rahaa oli vähän ja velkaa paljon. Säveltäjän tulot olivat varsinkin nuorempana pieniä ja satunnaisia. Hän sai rahaa esimerkiksi toimiessaan omien teostensa kapellimestarina, sävellystensä esityskorvauksista ja tilauspalkkioista.

Siitä huolimatta hän halusi elää "säädynmukaista elämää". Perheellä oli usein täysipäiväinen kotiapulainen.

– Sibelius eli aina hieman yli varojensa. Sukulaiset joutuivat lainaamaan hänelle rahaa, Sibelius-kirjailija Pekka Hako kertoo.

Velkaantuminen johti miltei Sibeliuksen lahjaflyygelin uloskantoon vuonna 1915.

– Sibelius sai flyygelin 50-vuotislahjaksi, mutta se tultiin ulosmittaamaan aika lailla välittömästi. Lahja oli hankittu osin rahakeräysvaroilla ja sitten suoritettiin vielä uusi rahakeräys, jotta vältettiin se, ettei Sibeliuksen uusin työkalu mennyt valtiolle, Sibeliuksen lapsenlapsi, arkkitehti Severi Blomstedt muisteli aamu-tv:n haastattelussa.

Sibelius pääsi veloistaan vasta 1930-luvulla, iältään yli kuusikymppisenä. Silloin hänestä oli tullut jo niin kuuluisa, että sävellysten teostokorvaukset sun muut soittorahat takasivat hänelle sievoiset tulot koko loppuelämän ajan.

Lue seuraavaksi