Koulutus loppuu – koristeveistäjä suree

Jurvassa on koristeveistetty yli sata vuotta, mutta nyt koristeveistäjäkoulutukseen ei enää saatu tarpeeksi opiskelijoita. Suomen ainoa ammatillinen koristeveiston opetus loppuu vuoden vaihteessa. Tämä harmittaa muun muassa Jurvasta valmistunutta koristeveistäjä Ulla Antikaista. Hän olisi toivonut koulutusperinteen jatkuvan.

Kotimaa
Koristeveistäjä Ulla Antikaisen tekemä koru.
Olli Koski / Yle

Oven avautuessa puun tuoksu täyttää kaikki astini, kun astelen koristeveiston työtilaan Jurvassa. Paikasta huokuu yli satavuotinen puualan perinne. Höyläpenkeillä ja lattialla makaa veistotalttojen irrottamia lastuja. Pöydät notkuvat puolivalmiita koristeveistoteoksia, jotka odottavat vielä työstöä.

Työtilassa vastaan tulee iloinen, puhelias nainen. Hän on Ulla Antikainen, koristeveistäjä Siilinjärveltä, yli viidentoista vuoden kokemuksella. Pirteä nainen naurahtaa, että hän levittänyt tavaroitaan ympäri ämpäri.

Yhdeltä pöydältä löytyy kymmeniä, pääasiassa lehmuksesta tehtyjä kukka-aiheisia koruja, jotka on toteutettu koristeveiston tekniikalla. Höyläpenkin valtaa Onnen onkija, puinen reliefi eli kohokuva, jota Ulla työstää parhaillaan asiakkaalleen. Naisen omien sanojen mukaan perinteistä veistoa kuuluu repertuaariin vain vähän, joten harvassa ovat Ullan tekemät seinäkellot tai rokokootyyliset kalusteet.

Koristeveistäjä Ulla Antikainen työstää reliefiä.
Koristeveistäjä Ulla Antikainen työstää reliefiä.Olli Koski / Yle

Ulla Antikainen on palannut vanhaan opinahjoonsa Jurvaan noin kuukaudeksi. Kyseessä on Young Skills osuuskunnan taiteilijaresidenssi. Koristeveistäjänaisella olisi kotonaan Siilinjärvellä oma paja, mutta nyt hän hakee lisää voimaa ja pontta työhön sieltä, mistä koristeveistäjän ammatti aikanaan alkoi. Ulla on päätynyt taiteilijaresidenssin ajaksi jopa samaan asuntoon, josta hän lähti koulun loputtua viisitoista vuotta sitten. Taltan kanssa häärivän naisen huulilta pääsee lause: "Se on ihana tunne, kun ympyrä sulkeutuu, takaisin kotona."

Syy, miksi tapasin sattumalta Ullan, on juttukeikka, jolla uutisoitiin yli satavuotiaan, Jurvassa eri oppilaitoksissa opetetun koristeveistokoulutuksen loppumisesta. Pitkä perinne ja opinpolku uhkaa katketa, kun Koulutuskeskus Sedu lopettaa Suomen viimeisen koristeveiston koulutuksen vuoden lopussa. Lopettamisen syy: koulutukseen ei saatu hakijoita. Koulutuskeskuksen sanoin, nuoria ei kiinnosta ala, jossa on huonot työllistymisnäkymät.

Koristeveistäjä Ulla Antikaisen tekemä koru.
Olli Koski / Yle

Koristeveistäjä Ulla ei usko koulutuskeskuksen puheisiin. Naisen mielestä moni nuori on luovuutta uhkuva, taiteeseen suuntautuva yksilö, joka varmasti innostuisi koristeveistosta, kunhan vain tietäisi siitä. Toisaalta samaan hengenvetoon Ullan on todettava, että koristeveistolla on tienattu leipää perheelle, mutta makkara on usein jäänyt leivän päältä uupumaan.

Kaikesta alkutapaamisen ilosta huolimatta kohtaaminen Ullan kanssa päättyy hiukan surullisiin tunnelmiin. Koristeveiston ammattilainen on haikealla mielellä perinteen katkeamisesta ja huolissaan siitä, miten alan tiedot ja taidot siirtyvät tuleville sukupolville. Nainen vertaa koristeveiston opetuksen loppumista virsien sanojen muuttamiseen. Kumpaakaan ei saisi Ullan mielestä tehdä, koska joittenkin perinteiden pitäisi olla pyhiä.