Hyppää sisältöön

Yllättikö koiran murrosikä? Entistä useammin lemmikki vaihtaa omistajaa jo pentuiässä

Moni koiranomistaja luopuu lemmikistään pitovaikeuksien takia jo ennen kuin koira varttuu aikuiseksi. Ilmiö kielii siitä, että koiria hankitaan helposti hetken mielijohteesta. Monilla koiranomistajilla ei lisäksi ole riittävästi tietoa koiran eri kehitysvaiheista ja käyttäytymisestä.

Kodinvaihtajat ry etsii uusia koteja lemmikkieläimille. Yhdistyksen tiedottajan Tanja Kuokkasen mukaan on hyvin tyypillistä, että koirasta päätetään luopua jo lyhyen yhdessäolon jälkeen siinä vaiheessa, kun koira tulee murrosikään.

– Silloin koira on kaikkein rasittavimmillaan. Sen käytös ei ole alkuunkaan aikuisen koiran käytöstä, vaikka kooltaan koira alkaa olla aikuisen mitoissa, sanoo Kuokkanen.

Koira tulee murrosikään keskimäärin alle vuoden ikäisenä, pienet rodut aikaisemmin ja suuret myöhemmin. Koiran käytös voi muuttua paljonkin juuri siinä vaiheessa, kun omistaja on huokaissut helpotuksesta, että hankalin pentuvaihe on ohi. Yhtäkkiä suloisesta pennusta onkin tullut riiviökoira.

Annetaan koira hyvään kotiin. Yksivuotias uroskoira, sekarotuinen. Tarvitsee paljon liikuntaa ja seuraa. Mielellään omakotitaloon tai maatilalle vahdiksi.

Ilmoittaja

– Jos ei ole aikaisempaa kokemusta koirista, koiran käytöksen muuttuminen saattaa säikäyttää, toteaa Kuokkanen.

Tanja Kuokkasen mukaan vuosi vuodelta enemmän kiertoon päätyy myös rotukoiria. Aikaisemmin yhdityksen kautta uutta kotia etsittiin pääasiassa sekarotuisille koirille.

"Hankala matkustella, kun on koira"

Tassunpohjia-blogia kirjoittava Kati Hirsikangas on seurannut ilmoituksia, joissa kaupitellaan koiria erilaisten pitovaikeuksien takia. Syyt luopumiselle ovat mitä ihmeellisimpiä ja kertovat siitä, että koiria on hankittu hetken mielijohteesta, harkitsematta ja ymmärtämättä, mitä koiraan sitoutuminen tarkoittaa.

– Välillä kiehahtaa oikein kunnolla niitä ilmoituksia lukiessa, myöntää viiden koiran omistaja Hirsikangas.

Hirsikangas kertoo esimerkkejä, minkälaisista syistä koiria pannaan kiertoon.

– Omistaja haluaa matkustella ja se on hankalaa, kun on koira. Aika ei riitä opettamaan koiraa pysymään pihassa irti. Pitovaikeudet ja vilkas lapsi, joka ei anna koiran olla rauhassa. Avioero. Opiskelu alkaa.

Hirsikangas on myös pannut merkille, että nykyisin on trendirotuja, joita varsinkin nuoret hankkivat saadakseen "katu-uskottavuutta". Eväitä näiden koirien kouluttamiseen ei sitten kuitenkaan välttämättä ole.

Koira on elämäntapavalinta

Kati Hirsikangas päätyykin kysymään blogissaan:

"Onko koira elävä olento, tunteva yksilö, seuraeläin vai onko se sittenkin sama asia kuin uusi käsilaukku, polkupyörä tai lehden irtonumero jonka voi hankkia, käyttää ja viskata menemään kun syystä tai toisesta ei enää innosta? Missä vaiheessa rakkaasta koirasta tulee tarpeeton ja ongelma josta täytyykin nyt kiireellä päästä eroon? Ja minne se koira päätyy?"

Hirsikangas muistuttaa, että jokaisen koiran hankkijan pitäisi ymmärtää, että koiraan sitoutuu jopa 15 vuodeksi ja se tarkoittaa elämäntavan muuttumista.

– Kun on hankittu koira, enää ei voi tuosta vaan lähteä töiden jälkeen kaljalle tai viikonloppumatkalle Tallinaan.

Kati Hirsikankaan mukaan "pitovaikeudet" kertovat siitä, että monilla koiranomistajilla ei kerta kaikkiaan ole nykyisin sitä tietoa ja taitoa, jota koiran kanssa eläminen edellyttäisi. Koiran käyttäytymistä ei tunneta eikä tiedetä, miten koira pitäisi kouluttaa.

Etsitään koiralle loppuelämän kotia. Mielummin eläkeläisille. Kärsii jonkun verran eroahdistusta. Ei kerrostaloon ja parempi jos pääsee maalle.

Ilmoittaja

Myös Hirsikangas viittaa ongelmiin, jotka tulevat usein vastaan koiran murrosiässä, kun koira voi olla aivan "kauhea".

Ongelmia voi ratkaista

Yksi yleinen koirasta luopumisen syy on eroahdistus. Yksin kotona ollessaan koira tekee tuhoja ja häiritsee naapureita haukkummalla ja ulisemalla. Kun pieni pentu tulee kotiin, ei monikaan tule miettineeksi, että eräänä päivänä se ehkä syö eteisen ovenpielet ja lattiamatot.

 Jos omat taidot puuttuvat eikä tilanteeseen löydy ratkaisua, apua on tarjolla.

– Valitettavan usein vastaus on, että ammatikouluttajan käyttäminen tulee liian kalliiksi, sanoo Kati Hirsikangas.

Koirasta luopumisen taustalla voi olla myös hyvin vakavia elämäntilanteeseen liittyviä syitä, esimerkiksi omistajan sairaus voi olla syynä vaikeaan päätökseen.

Usein vauvan syntyminen perheeseen aiheuttaa huolta siitä, miten koira uuteen perheenjäseneen suhtautuu. Kodinvaihtajat ry rohkaisee aina koiranomistajia etsimään muita ratkaisuja ennenkuin koirasta luovutaan.

– Varsinkin juuri lapsiperheiden kohdalla on paljon myös onnellisia tarinoita. Koulutuksella on saatu hyviä tuloksia ja koirat ovat voineet jäädä koteihinsa, kertoo Tanja Kuokkanen.

.
.