Venäjän viranomaiset hakevat Hodorkovskia kuultavaksi murhaepäilystä

Kaksi vuotta sitten armahdettua Jukos-öljy-yhtiön perustajaa Mihail Hodorkovskia epäillään nyt osallisuudesta siperialaisen Neftejuganskin kaupungin pormestarin murhaan. Sveitsissä asuva Hodorkovski ei aio olla yhteyksissä tutkijoihin.

Ulkomaat
Mihail Hodorkovski katsoo ylävasemmalle. Hänellä on tumma puku ja kravatti. Tausta on sininen. Taustakankaassa näkyy lyhenne SEF 2015, joka tulee sanoista Swiss Economic Forum 2015.
Mihail Hodorkovski. Peter Schneider / EPA

Venäjän viranomaiset ovat kutsuneet Jukos-öljy-yhtiön perustajan ja Kremlin kriitikon Mihail Hodorskovskin kuultavaksi vanhasta murhatapauksesta. Liittovaltion tutkintakomitea kertoo epäilevänsä Hodorkovskin olleen siperialaiskaupungin pormestarin vuonna 1998 tapahtuneen murhan takana.

Viranomaiset toimittivat kuulustelukutsun Hodorkovskin 82-vuotiaan isän kotiin Moskovassa. Nykyisin Sveitsissä asuva Hodorkovski ei aio matkustaa kuultavaksi. Presidentti Vladimir Putin armahti veronkierrosta ja kavalluksesta tuomitun Hodorkovskin vuonna 2013.

Venäjän liittovaltion tutkintakomitea kutsui Hodorkovskin kuulusteluun 11. joulukuuta. Venäläismedian mukaan Hodorskovskista olisi annettu liittovaltion etsintäkuulutus.

Hodorkovski julkaisi kuulustelukutsun verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) ja luonnehti sitä heikoksi yritykseksi vaihtaa puheenaihetta.

Hodorkovskin mukaan kyseessä on kosto siitä, että Hodorkovskin perustama Open Russia -järjestö on julkaissut tietoja (siirryt toiseen palveluun) niin sanotusta "espanjalaisesta tapauksesta" – rikostapauksesta, johon järjestön mukaan kytkeytyy korkea-arvoisia venäläisiä poliitikkoja ja viranomaisia.

Pormestarin murha kummittelee

Venäläiset rikostutkijat ilmoittivat kesäkuussa avaavansa uudelleen tutkinnan siperialaisen Neftejuganskin kaupungin pormestarin Vladimir Petuhovin vuonna 1998 tapahtuneesta murhasta.

Öljy-yhtiö Jukosin päämaja sijaitsi murhan aikaan Neftejuganskin kaupungissa, ja pormestari Petuhov oli syyttänyt yhtiötä siitä, ettei se maksanut veroja paikalliseen budjettiin.

Hodorkovski ja hänen yhtiökumppaninsa ovat kiistäneet murhaepäilyt. Murhan järjestämisestä tuomittiin vuonna 2007 entinen Jukosin turvallisuuspalvelun työntekijä Aleksei Pitšugin.

Taustalla Kremlin ja oligarkkien kamppailu

Hodorkovskin edustaja Külli Pispanen sanoi, että Hodorkovskilla ei ole mitään aikomusta ottaa yhteyksiä tutkijoihin, koska "hän on jo 10 vuotta joutunut esiintymään tässä farssissa".

Presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Hodorkovskin armahdushetkellä vuonna 2013 ei ollut tietoa murhatutkinnan löytämistä uusista tiedoista.

Hodorkovski istui 10 vuotta vankilassa veronkierrosta ja kavalluksesta tuomittuna. Tuomiota on laajalti epäilty poliittiseksi, sillä Hodorkovski pidätettiin vuonna 2003 hänen ajauduttuaan vastakkain presidentti Putinin kanssa.

Aikoinaan Venäjän rikkaimpana miehenä tunnettu Hodorkovski oli yksi niin sanotuista oligarkeista, Venäjän 90-luvun sekavissa yksityistämisprosesseissa valtavia omaisuuksia koonneista suurliikemiehistä, joilla oli myös suurta vaikutusvaltaa maan politiikassa.

Oligarkit näyttelivät merkittävää roolia, kun Vladimir Putin nostettiin epäsuositun ja sairastelevan Boris Jeltsinin seuraajaksi. Asemiaan vakiinnuttaessaan Putin kuitenkin alkoi suitsia oligarkkien valtaa.

Merkittäviä mediaomistuksia hallinneet Vladimir Gusinski ja Boris Berezovski joutuivat käytännössä maanpakoon, ja Hodorkovski vangittiin 2003.

Lähteet: AP, AFP, Itar-Tass