Sisäministeri Orpo: Hallitus valmistelee lakimuutosta törkeään rikokseen syyllistyneiden poistamiseksi maasta

Sisäministeri kuitenkin korostaa, että lakimuutoksen on oltava linjassa kansainvälisten sitoumusten kanssa.

politiikka
Sisäministeri Petteri Orpo (kok).
Petteri Orpo.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallituksen uusi turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma kiristää Suomen turvapaikkapolitiikkaa ja tähtää kansalaisten turvallisuuden parantamiseen, sanoi sisäministeri Petteri Orpo (kok.) Ylen Politiikkaradion haastattelussa tänään tiistaina.

– Se sisältää useita lainsäädäntöhankkeita, jotka kiristävät suomalaista turvapaikkapolitiikkaa. Toisaalta ne tähtäävät siihen, että me pystymme huolehtimaan kansalaisten turvallisuudesta, yleisestä turvallisuudesta Suomessa.

Orpon mukaan hallitus myös valmistelee lakimuutosta, joka tähtää törkeään rikokseen syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden poistamiseen maasta.

– Jos pakolaisstatus täyttyy, turvapaikka on myönnettävä kansainvälisten sopimusten perusteella, mutta jos Suomessa syyllistyy törkeään rikokseen, niin siihen me valmistelemme lainsäädäntömuutosta, jolla voidaan poistaa maasta. Jos Suomessa rikoksen tekee, niin minun oikeustajuni sanoo, että rangaistus pitää Suomessa myös kärsiä, sanoo Orpo.

Sisäministeri kuitenkin korostaa, että lakimuutoksen on oltava linjassa kansainvälisten sitoumusten, kuten Geneven pakolaissopimuksen kanssa.

– Me tullaan hyvin tarkkaan katsomaan, mitä kansainväliset sopimukset meiltä edellyttää ja toimimaan niissä rajoissa.