1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pimeät taksit huijaavat asiakkaita pikkujoulujen aikaan

Luvattomat kuskit houkuttelevat asiakkaita kyytiinsä ravintoloiden sulkemisajan jälkeen. Pimeät taksit ovat tuttu ilmiö etenkin Helsingissä, kun taas Tampereella ne ovat vasta pieni ilmiö. Poliisin mukaan pimeään taksiin nouseva on vaarassa tulla huijatuksi.

Kuva: Marjut Suomi / Yle

Pikkujoulujen takia pimeitä takseja on liikkeellä tavallista enemmän. Pimeällä taksilla tarkoitetaan autoilijaa, joka kuljettaa tuntemattomia ihmisiä maksua vastaan ilman tarvittavia lupia.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikko tietää tapauksia, joissa pimeän taksin kuljettaja on vienyt asiakkaalta rahat. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Asiakkaita houkutellaan kyytiin ravintoloiden edustalla sulkemisajan jälkeen, sanoo Sisä-Suomen poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Nina Juurakko-Vesikko.

Osa pimeistä takseista vie asiakkaan perille sovitulla hinnalla. Poliisin tietoon tulee kuitenkin myös tapauksia, joissa pimeään taksiin nousseelta asiakkaalta viedään rahat. Huijaus tapahtuu esimerkiksi siten, että humalainen kyytiläinen viedään tankkaamaan ja häntä pyydetään ostamaan pienellä summalla bensaa.

Asiakas näpyttelee kortin tunnusluvun, jonka kuski urkkii olan yli. Autossa kuski saattaa viedä kortin asiakkaan tietämättä.

Seuraavana päivänä selviää, että kortilla on nostettu iso summa rahaa.

Ilmiö tuttu erityisesti Helsingissä

Sisä-Suomen poliisilla ei ole tilastoja siitä, paljonko tällaisia huijauksia tapahtuu.

Asiakkaita houkutellaan kyytiin ravintoloiden edustalla sulkemisajan jälkeen.

Nina Juurakko-Vesikko

– Niitä on muutamia ympäri vuoden, ja pikkujoulujen aikaan tapauksia on tavallista enemmän, tiedottaja Juurakko-Vesikko sanoo.

Ilmiö on hänen mukaansa tuttu Helsingistä, mutta se näkyy jonkin verran myös pienemmissä kaupungeissa.

Pimeään taksiin nousemisessa houkuttelee esimerkiksi se, että taksijono on pitkä ja kuvitelma siitä, että pimeällä taksilla ajamisessa voi säästää rahaa. Tampereen Aluetaksin taksitarkastaja Janne Lehtinen kuitenkin sanoo, että kyyti voi tulla jopa kalliimmaksi kuin laillisen taksin kyyti.

Lehtisen mukaan pimeät taksit eivät vielä toistaiseksi ole uhka laillisten taksien elinkeinolle. Hänen mukaansa pimeitä takseja näkyy liikenteessä harvoin.