Hallitus varautuu "poikkeuksellisiin kansallisiin toimiin", jos EU ei saa maahanmuuttoa kuriin

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) huomautti tänään tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että Euroopan yhteiset toimet ovat kuitenkin edelleen etusijalla.

politiikka
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja sisäministeri Petteri Orpo hallituksen tiedotustilaisuudessa  turvapaikkapoliittisesta toimenpideohjelmasta 8. joulukuuta.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström, pääministeri Juha Sipilä ja sisäministeri Petteri Orpo hallituksen tiedotustilaisuudessa turvapaikkapoliittisesta toimenpideohjelmasta 8. joulukuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitus kertoo varautuvansa "poikkeuksellisiin kansallisiin toimiin", jos laitonta maahanmuuttoa Eurooppaan ei saada hallintaan ensi kevääseen mennessä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) huomautti, että jos laitonta maahanmuuttoa ei saada kuriin, Dublin-sopimus ja Schengen-järjestelmä ovat erittäin suurissa vaikeuksissa viimeistään ensi keväänä, kun maahanmuuton sesonki alkaa.

– Siksi hallitus on päättänyt, että me ryhdymme varautumaan poikkeuksellisiin kansallisiin toimiin, jos me olemme keväällä tai ensi vuoden aikana tämän tyyppisen tilanteen edessä, Orpo sanoi tänään tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti, että etusijalla ovat kuitenkin Euroopan yhteiset toimet. Sipilä huomautti, että etenkin Turkin kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeässä roolissa kun EU:n ulkorajoja yritetään saada kuntoon.

– Mutta kyllä näissä Eurooppa-neuvostossa käydyissä keskusteluissa on tullut selväksi se, että ellei tätä saada toimimaan niin kuin yhdessä on ajateltu...niin silloin monet maat varautuvat siihen, että Schengen-alueelle tulee joitakin esimerkiksi väliaikaisia muutoksia, Sipilä muotoili.