1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Hakuna matata – Hennan vaiheikas oppiretki Tansaniassa

Henna Linné hyppäsi syksyllä suomalaisen kiireen keskeltä tansanialaiseen rentouteen. Vaihto-opiskelija kohtasi auringon ja iloisten ihmisten ohella myös maan varjopuolia.

Benjamin Wiliam Mkapa lukiossa teatterityöpajaa vetämässä Kuva: Henna Linnén albumi

Henna Linné hätkähti, kun kuljettaja poistui yllättäen linja-autosta. Paikalliset kanssamatkustajat eivät olleet moksiskaan, vaikka kuljettaja jäi ulos käveleskelemään.

Kuva: Henna Linnén albumi

– Kyllä muutaman kerran ihmettelin, mitä oikein tapahtuu.

Vähitellen hän ymmärsi, mistä oli kyse ja sisäisti tansanialaisen kiireettömän elämänrytmin.

– Polepole, Slow down, No stress ja Hakuna matata. Hidasta, eihän tässä mikään kiire ole, Linné kuvailee tansanialaista elämää.

Se näkyi myös ihmisissä, jotka olivat suomalaisia selvästi iloisempia ja rennompia.

Varjoja helteessä

Linné vietti syksyllä Itä-Afrikan Tansaniassa vaihto-oppilaana liki kolme kuukautta. Suomessa hän opiskelee Kokkolassa Centria-ammattikorkeakoulussa esittävää taidetta.

Hän asui yliopiston asuntolassa, jossa oli harvoin juoksevaa vettä ja sähköt pätkivät liki päivittäin. Alueella oli turvatonta, ja moni Linnén vaihto-oppilaskavereista ryöstettiin tai heidän kotiinsa murtauduttiin. Yliopisto ei vastannut odotuksia, sillä se ei hoitanut sovittuja asioita sekä yritti velvoittaa liikaa asumisesta.

Ramadhani Kazinyungu opettaa perinteistä afrikkalaista tanssia,Kyasoa. Kuva: Henna Linnén albumi

Linné otti ohjat omiin käsiinsä, joten matka ei ollut opintojenkaan kannalta turha. Hän muun muassa tutustui taiteilijoihin ja taideorganisaatioihin, harjoitteli afrikkalaista tanssia sekä kävi musiikkiakatemiassa kuuntelemassa luentoja etnomusiikista.

Paluu viimaan

Linné palasi joulukuussa 40 asteen kuumuudesta Suomen viimaan. Mukanaan hän toi rohkeutta sekä rauhallisuutta. Hitaamman elämänrytmin harjoittelu oli tehnyt hyvää naiselle, jolla on aina ollut monta rautaa tulessa.

Nyt hän katsoo kotimaataan eri tavoin.

– Osaan arvostaa esimerkiksi terveyttä ja puhtautta eri tavalla.