Kylällä ei niellä koulun lakkauttamista – ajatuksissa yksityinen koulu

Kyläyhdistys suunnittelee yksityistä koulua lakkautetun kyläkoulun tilalle. Koulun oppilaat ovat käyneet jo vuosia koulua väistötiloissa, mutta kylä uskoo omaan kouluun.

ilmiöt
Mämmen vanha koulu ja ankat pihamaalla.
Kyläyhdistyksen jäseniä ja kyläläisiä Mämmen vanhan koulun pihamaalla. Matti Myller / Yle

Mämmenkylä Äänekoskella taistelee poikkeuksellisin keinoin kyläkoulun säilyttämiseksi. Mämmenkylän koulun oppilaat ovat käyneet jo vuosia koulua väistötiloissa Äänekoskella. Kaupungin maanantainen päätös yli tuhannen oppilaan yhtenäiskoulusta olisi loppu Mämmenkylän omalle koululle. Kylällä selvitellään nyt mahdollisuuksia yksityiskoulun perustamiseen.

Yksityiskoulun perustaminen edellyttää, että koululla on jokin erityinen painotus. Keiteleen rannalla sijaitsevan kyläkoulun painotus voisi liittyä esimerkiksi ympäröivään luontoon.

Tukea hankkeelleen Mämmen kyläyhdistys on saanut valtakunnallisesta kyläyhdistysten kattojärjestöstä. Selvitystyö on aloitettu olemalla yhteydessä Yksityiskoulujen Liittoon sekä alueen kansanedustajiin. Rahat kouluun tulisivat valtiolta, kuten muuhunkin koulutukseen.

Äänekosken Mämmen kyläyhdistys on tekemässä tonttivarausta yksityistä koulua varten. Kyläläinen Aino Piilonen mahdollisesti tulevalla tontilla.
Mämmenkyläläinen Aino Piilonen lapsensa kanssa tontilla, jonne kyläyhdistys miettii omaa yksityistä koulua. Matti Myller / Yle

"Jonkun pitää olla se ensimmäinen"

Ainutlaatuinen hanke on herättänyt kiinnostusta muuallakin, kertovat Mämmenkylän kyläaktiivit.

– Ihmiset ympäri Suomen ovat hirveän innoissaan ja odottavat, että mitä te teette edellä, niin me perässä. Siitähän tässä vähän paineita meille tuleekin, sanoo mämmenkyläläinen Aino Piilonen.

– Jonkun pitää olla se ensimmäinen, miksei se voi olla sitten me, jatkaa samalla kylällä asuva Minna Lemetyinen.

Jos he olisivat aikaisemmin muuttaneet ajatustaan yksityiskouluista, tällaisia kouluja olisi varmaan aika montakin.

Äänekosken opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä

Kyläaktiivit tietävät, että yksityisen koulun aikaansaaminen voi olla pitkän ja kivisen tien takana.

– Mutta kun lähdetty on, niin katsotaan loppuun asti, mämmenkyläläinen Johanna Helminen sanoo.

Mämmenkylällä oma koulu on vakavan harkinnan alla, sillä kyläläiset uskovat kylänsä tulevaisuuteen. Rahat kouluun tulisivat valtiolta, kuten muuhunkin koulutukseen.

– Kireät ajat, rahat on loppu ja muutenkin vähän kireä tunnelma siellä sun täällä. Ajatellaan asioita vähän eri tavalla, että voisko näitä kouluasioita ajatella muutenkin kuin lakkauttamalla, miettii Piilonen.

Jo kuutisen vuotta jossain muualla

Lupa yksityiskoulun perustamiselle on saatava valtioneuvostolta. Äänekosken kaupunki ei aio jarruttaa hanketta, mutta näkee yksityiskoulun perustamisen ja ylläpitämisen vaikeana tehtävänä kyläyhdistykselle.

– Kaupunki ei sinänsä ole hanketta jarruttamassa, mutta kaupungilla on laatuun ja vastaaviin asioihin liittyviä vaateita, joita sitten meidän keskinäisellä sopimuksella määriteltäisiin, toteaa Äänekosken opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä.

Mämmen kyläyhdsitys miettii tonttivarausta yksityistä koulua varten. Äänekosken opetusjohtaja Ville Härtsiä esittelee karttaa.
Äänekosken opetus- ja kasvatusjohtaja Ville Härtsiä.

Mämmen oppilaat käyvät nyt koulua väistötiloissa teknologiakeskuksessa. Oppilaita väistötiloissa on noin 130, joista Mämmenkylän oppilaiksi voidaan laskea noin 80 lasta.

– Koulun uudisrakentamiseen ei ole syntynyt sitä painetta, koska väistötilat ovat olleet hyvät, Härtsiä toteaa.

– Mämmenkyläalue on saavutettavissa ja lapset ovat käyneet sieltä kuutisen vuotta keskustassa koulua, Härstiä jatkaa.

Härstiä sanoo kyläläisten tavoin, että edessä on varmasti haastava projekti, jos kyläkoulu-unelmia lähdetään viemään todenteolla eteenpäin. Härstiä kertoo, että ennakkotapauksia yksityiskouluista on ollut, mutta valtio suhtautuu yksityiskouluihin aika tiukasti.

– Valtioneuvosto ei lähesty kyläpolitiikkaa. Valtiovallan näkökulma on varmaan se, että pyritään takaamaan hyvä perusopetus. Jos he olisivat aikaisemmin muuttaneet ajatustaan yksityiskouluista, tällaisia kouluja olisi varmaan aika montakin. Suomeksi sanottuna, perusopetus on haluttu pitää julkisena palveluna, jonka volyymia valtiovalta pystyy säätelemään.

_Mämmenkylällä ja Äänekoskella vieraili Terhi Pirilä-Porvali. _