1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vanhassa talossa saattaa piillä hengenvaara – myyntiremontissa säästetään väärässä paikassa

Ilman sähkömiehen koulutusta saa vaihtaa lampun ja sulakkeen, mutta siihen kannattaa sähkölaitteitten kanssa säätäminen jättää. Sähkömiehet törmäävät mitä ihmeellisimpiin "maallikoiden" tekemiin sähköviritelmiin.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Vanhoissa taloissa saattaa piileskellä jopa hengenvaara, varoittelee sähköinsinööri Jarmo Rantala. Nopeat myyntiremontit ja säästäminen ammattimiehen palkoissa voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin.

– Kokkolassa juuri kollega törmäsi tilanteeseen, jossa maallikko oli tehnyt omia hengenvaarallisia virityksiä. Pistorasioitten suojamaaliuskat olivatkin jännitteisiä. Hyvä ettei ollut ehditty käyttää laitteita. Siinä olisi ollut hengenlähtö kyseessä.

Yhä useammat vanhan talon ostajat ottavat yhteyttä urakoitsijaan ja tarkistuttavat, että sähköt ovat kunnossa ja turvallisia. 

Vanhoissa taloissa itse sähköjohdot saattavat olla riski.

– Johdot vanhemmuuttaan hapertuvat ja haurastuvat ja ovat itsessään tulipaloriski. Ne pitää määräajoin vaihtaa uusiin. 50-luvulla rakennetun talon sähköjohdot ovat todennäköisesti tiensä päässä ja ne pitää vaihtaa uusiin, muistuttaa Rantanen.

Itse ei johtojen kuntoa näe, vaikka ne olisi pintavetoina vedetty. Vasta jakorasian avaaminen paljastaa johdon kunnon.

Sähkötaulut riittää, kaapelia on liian vähän

Yleensä sähkötaulu ja ampeerimäärä on riittävä, mutta ammattilaisen arvioitavaksi jää päätös siitä pitääkö vanha keskus uusia kokonaan.

Lisääntynyt sähkönkäyttö ja muuntuneet kodin tarpeet lisäävät sähköistyksen tarvetta. Vanhojen talojen keittiöstä löytyy useasti liian vähän pistorasioita. Kuitenkaan ylenpalttiseen jatkojohtojen vetoon ei tule lähteä.

– Sähkömies paikalle uusia kaapeleita vetämään. Samalla voi lisätä pistorasioitten määrää sekä valaistusta, kehottaa Rantanen.