1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori listasi hyviä asioita Suomesta – kansa kaivoi esiin salaliittoteoriat: "Kuka hänelle maksoi?"

Pyysimme hyvinvointisosiologian professoria ja lukijoita etsimään hyviä asioita Suomesta. Professori löysi vaikeaankin tilanteeseen toivoa, mutta lukijat ampuivat hänen teesinsä yksi kerrallaan alas. Myös professorin motiiveja epäiltiin.

Kuva: Kai Pfaffenbach / EPA

Suomen tilanne näyttää kansalaisten silmissä synkältä. Se käy ilmi keskustelusta, jossa pyysimme lukijoita miettimään myönteisiä asioita Suomesta. Juuri kukaan keskustelijoista ei löytänyt Suomen tilanteesta juuri mitään positiivista.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että talous on ajautumassa hyvin pahaan kriisiin ja samaan aikaan turvallisuustilanne heikkenemässä nopeasti.

Iso osa kansasta tuntee suurta huolta toimeentulostaan, kyvystään huolehtia perusasioista kuten asumisesta, ruoan saamisesta, terveydenhoidosta.

Suomea on pidetty lintukotona, mutta kyllä kylmät tuulet ovat virranneet maamme ylle.

Pyysimme myös hyvinvointisosiologian professoria Juho Saarta nimeämään Suomesta myönteisiä asioita, jotka helposti unohtuvat.

Saari muistutti esimerkiksi siitä, että Suomi on kansainvälisesti katsoen turvallinen maa ja elintaso on edelleen korkea. Myös tulo- ja elintasoerot ovat hänen mielestään verrattain pieniä eri väestöryhmien välillä, jos mukaan ei lasketa kaikkein köyhimpiä ja rikkaimpia.

– Osaamme säädellä konflikteja kohtuullisen hyvin ja suomalaiset kokevat olonsa poikkeuksellisen turvalliseksi, Saari totesi.

Suomiko turvallinen?

Lukijoiden mielestä Suomen taloustilanne on ajautumassa umpikujaan, eikä maata pidetä kovin turvallisena. Monien mielestä kansa on jakautunut pahasti kahtia.

Täyttä roskaa. Taloudellisesti olemme täysin suossa. Työpaikat ovat hukassa, maahan otetaan nuoria miehiä lomailemaan loputtomasti yhteiskunnan piikkiin.

Tässä maassa on tosi tulehtunut on ilmapiiri ja jakautunut kansa.

Missähän tutkijankammiossa professori Saari on elänyt, kun ei näe yhteiskunnan tilaa ja jakaantumista?

Tällehän nauravat jo aidan seipäätkin. Suomi on ihmisten mittarilla, monella tavalla turvaton maa. Työttömät, leipäjonot, hoitamattomat sairaudet, köyhyyteen pakotetut sairas- ja kansaneläkeläiset, lapsiköyhät ym.

Saamme lukea joka päivä monista erityyppisistä pahoinpitelyistä (Mitä sitten jääkään uutispienmentoon). Oman maan asukkaiden elämää kurjistetaan hallituksen taholta ja rahaa siirretään turvapaikanhakijoiden eduksi.

"Korruptoimaton maa, hah"

Professori Saari piti Suomea myös maana, jossa ei ole korruptiota. Tämä näkemys kirvoitti lukijoilta runsaasti kommentteja.

Vai ei korruptiota... Kuka on maksanut proffalle näistä kommenteista? Eihän tuota soopaa usko erkkikään.

Korruptoimaton maa, vapaa liikkuvuus eikä ole eliittiä, hah. Suomessa raha kiertää veljeltä toiselle ja poliitikot hoitavat rahalla etuja ja lakeja kalakavereilleen.

Jos EK ja muut lobbarit ohjaavat hallitusta, niin eikö se ole korruptiota sanan varsinaisessa merkityksessä?

Kyllä tässäkin proffan kannanotossa näkee kenelle duunia tehdään ja kuka maksaa ja mitä.

Professoria syytettiin myös propagandasta.

Tällaisen professorin tarinat nostavat karvat pystyyn. Täysin pihalla tosiasioista. Neuvostolaista propagandaa.

Kansa liikkeelle?

Myös lukijoiden tulevaisuuden näkymät ovat melko lohduttomat. Joissakin kommenteissa ennakoitiin jopa sisällissotaa.

Hallitus ajaa EK:n kovia toiveita läpi väkisin perustuslakia ja kansainvälisiä sopimuksia rikkomalla ja piittaamatta niistä. Suomi ajetaan väkisin luokkayhteiskunnaksi. Kyllä näillä saadaan kansa liikkeelle kohta!

Kun lainahanat sulkeutuvat, ja valtio ja kunnat joutuvat myymään maansa ja laitoksensa vieraalle pääomalle. Siinä vaiheessa saa sanoa hyvästit niin elintasolle kuin turvallisuudellekin

.

Ellei poliittisen päätöksenteon linjaan pian tule muutos, suomalainen keskiluokkainen elämäntapa katoaa kokonaan. Jäljelle jää muutama ökyrikas ja valtava joukko puutteessa ja kurjuudessa elävää kansaa. Pieni eliitti porskuttaa ja valtaosa kansasta on suunnilleen sisällissodassa tapellessaan leipäpalasta tai katosta pään päälle.

Katse pois omasta navasta

Muutamissa toiveikkaissa vastauksissa korostettiin Suomen puhdasta luontoa sekä valinnan vapautta.

Suomesta päällimmäisenä tulee mieleen puhdas ja vehreä luonto sekä toimiva infra. Omaan elämään vaikuttaa eniten reilu vapaus valintoihin, kohtuullinen elintaso sekä laaja ja aktiivinen sosiaalinen piiri. Jos suomi ei toimi, niin toivoa on muuttaa muualle.

Lisäksi muistutettiin siitä, että paremman tulevaisuuden eteen on luovuttava itsekeskeisyydestä.

Äänekkäällä osalla kansaa ei ole näkemystä millaisessa suossa ollaan – on vain "ei ainakaan minulta mitään pois"-asenne.

Keskusteluun tuli kaikkiaan 60 kommenttia. Lisäksi professorin lausunnot saivat runsaasti kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.