Syyrian kapinalliset hakevat yhteistä säveltä Riadissa

Saudi-Arabian isännöimään kokoukseen ei kutsuttu ääriryhmiä Isisiä ja al-Nusran rintamaa. Toisaalta paikalla ei ole kurdiryhmiäkään.

Ulkomaat
Kuva Homsin vanhasta kaupungista. Kuvan keskellä lippalakkipäinen mies ajaa polkupyörällä kohti hallituksen tarkastuspistettä, jossa on ainakin yksi univormupukuinen mies. Polkupyörän tarakalla on hedelmiä läpinäkyvässä muovipussissa. Myös pyörän sarvista roikkuu pussi. Pylväässä tarkastuspisteen kohdalla on suuri juliste Syyrian presidentistä Bashar al-Assadista sotilasasussa mustat lasit päässään. Tarkastuspistettä reunustavat tynnyrit on maalattu Syyrian lipun väreihin. Taustalla näkyvät rakennukset ovat tulituksen jäljiltä täynnä reikiä. Aurinko paistaa mutta varjot ovat pitkiä.
Kapinallisryhmien hajanaisuus on osaltaan pitkittänyt Syyriaa repivää veristä sisällissotaa. Mies pyöräilee hallituksen joukkojen tarkastuspisteelle taisteluista pahoin kärsineessä Homsin kaupungissa joulukuussa 2015.STR / EPA

Saudi-Arabia yrittää saada Syyrian hajanaisia oppositio- ja kapinallisryhmiä löytämään yhteisen kannan mahdollisiin tuleviin neuvotteluihin Syyrian hallituksen kanssa.

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa tänään tiistaina alkavaan konferenssiin odotetaan noin 150 edustajaa Syyrian oppositiosta ja aseellisista ryhmistä.

Samalla Syyrian kapinallisten ulkomaiset tukijat – erityisesti Saudi-Arabia, Turkki ja Qatar – hakevat yhteistä rintamaa jatkuvan keskinäisen kilpailun sijaan.

Tarkoitus olisi tuoda yhteen Syyrian poliittinen oppositio ja aseelliset ryhmät ja muodostaa jonkinlainen yhteinen poliittinen rakenne.

Maanpaossa toimivan Kansallisen koalition on katsottu olevan irrallaan tapahtumista taistelukentällä.

Kurdeja ei kutsuttu

Kokoukseen on kutsuttu ryhmiä, joita Saudi-Arabia pitää maltillisina. Niinpä kokouksessa ei nähdä kovaotteisen ääri-islamilaisen Isis-järjestön tai al-Qaida-terroriverkostoon kytkeytyvän Jabhat al-Nusran edustajia.

Toisaalta osa kokoukseen osallistuvista ryhmistä on liian radikaaleja länsimaiden katsannossa. Saudi-Arabian tukema Jaish al-Islam -ryhmittymä on ilmoittanut lähettävänsä kaksi edustajaa kokoukseen. Ryhmittymään sisältyy myös kovan linjan islamistiryhmiä.

Turkki puolestaan on tukenut Ahrar al-Sham -ryhmää, joka on toiminut yhteistyössä myös al-Nusran kanssa.

Toisaalta konferenssiin ei ole kutsuttu keskeisiä kurdiryhmiä, jotka hallitsevat merkittäviä alueita Pohjois-Syyriassa. Muut kapinallisryhmät epäilevät kurdeja yhteistyöstä presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kanssa.

Kuka on terroristi, kuka ei?

Yhdysvallat toivoo voivansa isännöidä ensi viikolla 18. joulukuuta New Yorkissa keskusteluja Syyrian sodan lopettamisesta. Ulkoministeri John Kerryn mukaan tämä riippuu osittain Saudi-Arabian isännöimästä oppositiokokouksesta.

Assadia tukeva Venäjä on vaatinut neuvottelujen ehtona selvyyttä siihen, mitkä Syyrian aseelliset ryhmät luetaan terroristisiksi ja mitkä opposition jäseniksi.

– Ilman yhteisymmärrystä siitä, kuka Syyriassa on terroristi ja kuka opposition jäsen, on mahdotonta käydä neuvotteluja Syyrian sisäisestä poliittisesta prosessista tai sellaisesta tärkeästä ja kiireellisestä asiasta kuin tulitauko, Venäjän ulkoministeriö ilmoitti julkilausumassaan.

Bashar al-Assadin hallinnon tärkein alueellinen liittolainen Iran on puolestaan arvostellut Saudi-Arabian kokouksen horjuttavan rauhanponnisteluja.

Lähteet: AFP, Reuters