"Kai se sitten on niin, että tekstiiliteollisuutta on mahdotonta ylläpitää Suomessa" – Nokialla sulatellaan Nanson lopettamispäätöstä

Vuodesta 1921 toimineen trikootehtaan alasajo päättää pitkän ja perinteikkään aikakauden Nokialla. Nanson myötä kaupunki menettää vahvan brändin – ja pahimmillaan satojentuhansien verotulot.

talous
Nanson logo punaisessa paidassa
YLE

Nanson tehtaan ovien sulkeutuminen Nokialla piirtää pisteen merkittävälle kappaleelle suomalaisen tekstiiliteollisuuden historiaa. Kaupunginjohtaja Eero Väätäinen suree ensisijaisesti tehtaan työväen puolesta, mutta myöntää lopettamispäätöksen olevan iso takaisku kaupungillekin.

– Nanso on toiminut Nokialla melkein 100 vuotta, ja yhtiöllä on ollut valtava imagollinen vaikutus.

Nanson lopettamispäätöksen myötä Nokialta katoaa melkein 90 työpaikkaa, ja tehtaan menettäminen tuntuu myös kaupungin kukkarossa.

– Jos väki jää työttömäksi, menetetään suorina verotuloina satojatuhansia euroja ja työttömyysprosentti nousee 13:sta 14:ään. Välittömästikin kyse on merkittävästä asiasta, ja välillisesti merkitys vielä kasvaa, kaupunginjohtaja Väätäinen sanoo.

Kaupunkilaiset eivät yllättyneet

Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen
Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen on pahoillaan Nanson työväen puolesta.Riikka Nurmi / Yle

Nokian kaduilla uutista sulatellaan sekavin tuntein. Tieto perinteikkään tehtaan alasajosta otettiin vastaan allapäin, mutta ei yllättyneenä.

– Tietysti harmittaa. Toisaalta vastaavia uutisia kuulee koko ajan eli ei tämä yllätyksenä tule, pohtii nokialaismies.

– Suomesta häviää työpaikkoja, mutta ei kai sille mahda mitään, kun hintakilpailu on niiin kovaa. Tavallaan ymmärrän päätöksen, nokialaisnainen sanoo.

– Kai se sitten on niin, että tekstiiliteollisuutta on mahdotonta ylläpitää Suomessa. Nyt olisi kuitenkin tärkeä säilyttää pääkonttoritoimintoja täällä, miettii nokialainen mies.