1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hostelli on monelle suomalaiselle tuntematon – perusmajoitusta vaikka yhteisöllisesti

Esimerkiksi yhteenhitsautuneelle urheiluporukalle hostelli tarjoaa mahdollisuuden kokkailla ja viettää aikaa yhdessä. Suomessa on viitisenkymmentä hostellia.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Joensuulaisen hostellin vastaava Heidi Parviainen esittelee yhtä huoneistoa, jossa on kaksi makuuhuonetta, parveke ja yhteinen keittiö. Kun esimerkiksi urheilujoukkue on majoittuneena, on tunnelma hyvinkin yhteisöllinen.

– Huoneiden ovet ovat auki, ja ihmiset kulkevat vapaasti. Ruuan tuoksua on käytävillä ja musiikki kuuluu, kuvailee Parviainen.

Kerhohuoneessa erilaiset ihmiset katsovat televisiota tai pelaavat esimerkiksi pingistä. Asiakkaina on urheiluporukoiden lisäksi muun muassa rakennusmiehiä ja yliopiston luennoijia, jotka monesti viihtyvät omissa oloissaan valmistellen kirjallisia töitään.

Ruuan tuoksua on käytävillä ja musiikki kuuluu.

Heidi Parviainen

Pyykätä voi omatoimisesti.

Ulkomaalaiset innostuneet

Finnhostel Joensuussa on huomattu ulkomaalaisten yöpyjien raju kasvu: kansainvälisen väen osuus asiakkaista on jo yli puolet. 

Perusmajoitusta tarjoavilla hostelleilla on Suomessa pitkät perinteet: Suomen Hostellijärjestö on toiminut 80 vuotta. Hostellit ovat retkeilyhotelleja tai kesähotelleja, joiden ylläpidosta vastaavat yhteisöt tai yritykset.

– Jokainen hostelli on erilainen ja persoonallinen. Monikaan suomalainen ei oikein tunnu tietävän, mikä on hostelli, paljastaa järjestön pääsihteeri Irja Hanelius.