1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lehdet: Yhdysvallat pyytää Ruotsilta ja Norjalta apua taistelussa Isisiä vastaan

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter on tiedustellut asiaa Ruotsin puolustusministeriltä, ruotsalaislehti Expressen kertoo.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Kuva: Jessica Gow / TT / AFP

Yhdysvallat on pyytänyt Ruotsilta ja Norjalta apua ääri-islamilaisen Isisin vastaiseen taisteluun. Asiasta kertovat ruotsalaislehti Expressen (siirryt toiseen palveluun) ja norjalainen Aftenposten (siirryt toiseen palveluun).

Expressenin mukaan Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on saanut Yhdysvaltain puolustusministeriltä Ashton Carterilta asiaa koskevan tiedustelun.

– Asiaa käsitellään parhaillaan, Hultqvistin lehdistösihteeri Marinette Nyh Radebo vahvistaa lehdelle.

Hänen mukaansa kirjeen saapumisesta ei ole kauaa, ja Ruotsin hallitus harkitsee, lähteäkö avustamaan Yhdysvaltoja.

Aftenpostenin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Norja on saanut 3. joulukuuta samankaltaisen muodollisen avunpyynnön Yhdysvalloilta. Lehti kertoo, että Yhdysvallat on pyytänyt Norjaa osallistumaan Isisin vastaiseen taisteluun Irakin lisäksi myös Syyriassa. Irakissa norjalaiset jo tukevat Yhdysvaltain johtamaa Isisin-vastaista liittoumaa esimerkiksi kouluttamalla kurdien peshmerga-joukkoja.

Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Søreide on vahvistanut tiistaina norjalaiselle tietotoimisto NTB:lle, että Yhdysvaltain tiedustelu koskee sotilaslentoja, logistista apua, erikoisjoukkoja, miinanraivausta ja lääkintäjoukkoja.