Hyppää sisältöön

Sitran hätkähdyttävä paljastus: Suomessa on piilossa 360 000 työpaikkaa

Työllistämistä yritetään nyt helpottaa uudella kokeilulla pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella. Ideana on koota iso joukko työnantajia yhteen, jotta ne pystyvät tarjoamaan yhdessä enemmän töitä.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen työttömyysluvut synkkenevät, ja pelkona on jäätävä työttömyystalvi. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra heittää kuitenkin pöytään lohduttavat luvut: Suomessa saattaakin olla jopa 360 000 piilevää työpaikkaa.

Sitran mukaan se saa jatkuvasti yrityksiltä palautetta siitä, että tekemätöntä työtä kyllä löytyy, mutta ei löydetä aikaa työllistämisen vaihtoehtojen selvittämiseksi.

– Yrityksissä on paljon tekemättömiä töitä ja henkilöstötarpeita. Työn ja tekijän pitää vain kohdata toisensa paremmin. Myönnän, että tämä on ikuisuuskysymys Suomessa, mutta se pitää muuttaa, Sitran vanhempi neuvonantaja Mikko Kesä sanoo.

Sitran avaus on jo ennättänyt herättää runsaasti keskustelua puolesta ja vastaan. Työnantajat kokevat työllistämisen liian vaikeaksi ja monimutkaiseksi. Varsinkin, jos töitä on tarjolla vain hetkeksi ja nopeaan tarpeeseen.

Työntekijät arvostelevat puolestaan herkästi firmoja siitä, että töitä kyllä teetettäisiin, mutta ei olla valmiita maksamaan kunnon palkkaa.

Sitran kokeilu alkaa kolmessa kaupungissa

Sitran kehittämään työllistämiskokeiluun ottaa osaa lähes sata työnantajaa Tampereelta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta. Mukana on pieniä ja suuria yrityksiä.

Kokeilun ideana on koota iso joukko työnantajia yhteen, jotta ne pystyvät tarjoamaan yhdessä enemmän töitä. Työtehtävien ja työmahdollisuuksien joukko monipuolistuu kertaheitolla.

– Maailmahan muuttuu nopeasti. Tarjolla ei ole enää niin helposti ikuisia työpaikkoja ja työtehtäviä kuin ennen, Kesä huomauttaa.

Kuinka piilevät työpaikat syntyvät?

Sitran mukaan taikatempun salaisuus on siinä, että rekrytointia helpotetaan ja luodaan siten uusia työpaikkoja. Yritykset listaavat työvoimatarpeensa yhdessä ja erikseen. TE-toimistot ja kunnat hakevat niihin parhaat tekijät.

Piilevien työpaikkojen huima määrää syntyy vaiheittain. Ensinnäkin työnvälitystilaston mukaan avoimia työpaikkoja on noin 30 000.

Viranomaisille ilmoitetaan kuitenkin vain ehkä joka kolmas avoin haku. Lisäksi noin kolme neljästä rekrytoinnista tapahtuu ilman avointa hakua.

Lisäksi piilotyöpaikkoja on olemassa aina muutenkin. Ne syntyvät, kun työntekijä ja työnantaja löytävät toisensa, vaikka yrityksellä ei olisi edes hakua päällä.

– Asiat pitää vain tehdä helpoksi, Kesä sanoo.