1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Koneen Säätiöltä 22 miljoonaa tieteelle ja kulttuurille: "Rasismin ja väkivallan aikana hakemuksista hyökyi tulevaisuuteen kurkottaminen ja myötätunto"

Koneen Säätiön hallituksen päätöksiä odotettiin tänään tiistaina kuumeisesti monessa kodissa ja konttorissa. Apurahan hakijoiden määrä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta, nyt heitä oli yli 6 100. Myönteisen päätöksen sai vajaa kymmenesosa. Ratkaisuissa suosittiin rohkeita avauksia, joissa pohditaan varsinkin osallisuutta ja identiteettiä.

Apurahan turvin toteutettavassa Halat hisar -roolipelissä Palestiinan tapahtumat ovatkin suomalaisten todellisuutta. Kuva: Jukka Aro / Koneen säätiö

– Me olemme tekemisissä niin vaikeiden asioiden kanssa; tuntuu, että synkkä aika on täynnä rasismia, vihaa, jopa väkivaltaa. Siinä valossa oli ihanaa olla tekemisissä taiteen hakemusten kanssa. Ne olivat suoranainen hyökyaalto tulevaisuuteen kurkottamista, aavistelua, ymmärrystä ja myötätuntoa, kuvailee yliasiamies Anna Talasniemi Koneen Säätiöstä.

Myös hakemusten hyökyaalto on kasvanut vuosi vuodelta. Suurin loikka tapahtui kuusi vuotta sitten, kun säätiö päätti tukea tieteen ja tieteen kansantajuistamisen ohella myös kulttuuria ja taidetta. Tälläkin kertaa hakemuksia tuli "muutama sata" edellisvuotta enemmän.

– Oli varmaan sellainenkin aika, ettemme itse edes ymmärtäneet, miten suuri merkitys näillä apurahoillamme on. Kyllä käynyt koko ajan selvemmäksi, kun tilanne on mikä on, huokaa Talasniemi.

Kaikkiaan rahaa myönnettiin 597 (siirryt toiseen palveluun) organisaatiolle, työryhmälle tai henkilölle. 22 miljoonan euron potista viidennes jaettiin apurahoina kulttuurihankkeille. Rahojen jakautuminen tieteen ja taiteen välillä ei ole kuitenkaan kovin selkeää tilastomatematiikkaa; Koneen Säätiö suosii erityisesti hankkeita, joissa ryskätään raja-aitojen yli ja joissa taide, tutkimus ja vaikkapa journalismi paiskaavat kättä.

Rohkeus voi olla myös rauhallista

Koneen Säätiö on tilannut hakijoilta erityisesti "rohkeita avauksia".

– Rohkeus voi tarkoittaa myös pitkäjännitteisyyttä ja hidasta perehtymistä. Toisinaan joistain hakemuksista huomaa, että "rohkeus" on vähän päälle liimattu lappu. Kuitenkin yleisesti on se tunne, että tämä pyyntömme on kyllä haastanut varsinkin taiteilijat ottamaan riskejä. Se taas pistää myös meidät ottamaan riskejä, aprikoi yliasiamies Anna Talasniemi.

Sen, mitä "rohkea avaus" tarkoittaa, joutuu jokainen hakija perustelemaan. Hakemuksia kahlaavat säätiön vertaisarvioijat joko uskovat tai eivät. Suurin yksittäinen osaurakka kulttuurin puolella oli sillä anonyymilla arvioijalla, joka kävi läpi musiikkia koskevat 400 hakemusta.

Suurimmat yksittäiset taiteen apurahat Koneen Säätiö myönsi esitystaidetta edistävälle Mad Houselle (140 000 euroa), Tanssin talolle (150 000 euroa) ja Kulttuuri- ja teatteriyhdistys Kaksikolle (130 000 euroa). Kaksikko edistää apurahan turvin suomalaista näytelmäkirjallisuutta.

Kulttuurin apurahoja myönnettiin lisäksi muun muassa Pikseliähky-festivaalin poikkitaiteelliseen kuratointiin, suomalais-palestiinalaiseen osallistuvaan liveroolipeliin sekä maailman ensimmäisen 3D camera obscura -veneen toteuttamiseen.