1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kanerva: Yhdysvaltain kutsun taustalla Irakin koulutusoperaation jatkuminen

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan mukaan Suomi voi osallistua Isisin vastaiseen taisteluun vain kriisinhallintaoperaation muodossa.

Ilkka Kanerva Kuva: Yle

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) katsoo, että Yhdysvalloilta tullut pyyntö osallistua Isisin vastaiseen taisteluun tarkoittaa käytännössä Irakin koulutusoperaatiota, jossa Suomi on mukana. Suomalaiset sotilaat kouluttavat peshmerga-sotilaita Irakin kurdialueilla.

– Uskoakseni asian kärki on sen varmentaminen, että tämä operaatio saa jatkoa, Kanerva kommentoi eduskunnassa tiistaina.

Kanervan mukaan Yhdysvalloissa ollaan tietoisia siitä, että Suomi ei voi käyttää sotilaallista voimaa maan rajojen ulkopuolella muissa kuin itsesuojelutarkoituksissa.

– Yhdysvallat ei pyydä mitään, minkä voimassa oleva lainsäädäntö estää, Kanerva huomautti.

Kanerva arvioi, että Yhdysvalloissa halutaan tietää, että Irakin-operaatio saa jatkoa. Motiivina lienee se, että Yhdysvalloilta voisi näin vapautua voimavaroja iskuihin Isisiä vastaan. 

Ranska pyysi Pariisin terrori-iskujen jälkeen muilta EU-mailta tukea terrorismin vastaisessa taistelussa unionin turvatakuisiin vedoten. Kanervan mukaan Yhdysvaltain pyyntö on koordinoitu Ranskan pyynnön kanssa. Hänen mukaansa ei voi olla niin, että Ranskalla ja Yhdysvalloilla olisi omat terrorismin vastaiset operaationsa, vaan niiden välillä on pakko olla linkki.

– Kysymys on perimmiltään samasta koalitiosta ja Isisin ja terrorismin vastaisesta toiminnasta. Siellä täytyy ilman muuta olla koordinaatio takana. Jos ei olisi, se antaisi aika huonon kuvan siitä, miten asioita hoidetaan, Kanerva perusteli näkemystään. 

Kanervan mukaan Suomi voi osallistua Isisin vastaiseen taisteluun vain kriisinhallintaoperaation muodossa.

– En näe Suomella muuta vaihtoehtoa kuin vapaamatkustajuuden sijaan ottaa vastuuta tämänkaltaisista operaatioista, jota olemme jo hoitamassa Irakissa. Sen on syytä antaa jatkua, Kanerva korosti.

Suomi on myötämielinen sille, että suomalaisia rauhanturvaajia lähetetään Maliin, jotta sieltä vapautuisi ranskalaisia sotilaita terrorismin vastaiseen taisteluun. Jos Yhdysvaltain kutsu koskee nimenomaan kriisinhallintaoperaatiota, Kanerva ei näe mitään syytä kieltäytymiselle. Hän kuitenkin myöntää, että kutsu oli hieman yllättävä. 

– En tiennyt kutsusta, mutta asiallisesti näen sen jatkumona.