Satojen eurojen hintaerot magneettikuvauksissa kiihdyttävät lääkäriasemien kilpailua

Kilpailu yksityisten lääkärikeskusten välillä on kiristynyt, kun uusia yrityksiä on tullut markkinoille. Toisaalta asiakkaat ovat hintatietoisia, ja he vertailevat hintoja ahkerasti.

terveys
Lääkäri ottaa verenpainetta potilaalta.
Vastaanotto Turun Perhelääkärien tiloissa.Minna Rosvall / Yle

Kilpailu lääkärikeskusten välillä on saanut uusia muotoja. Markkinoille tullut Cityterveys tarjoaa aiempaa huomattavasti halvempia magneettikuvauksia. Esimerkiksi polven magneettikuvauksen keskihinta on ollut yli 500 euroa, ja Cityterveys laskuttaa siitä vajaat 150 euroa.

Tämä on saanut muun muassa Suomen suurimpiin kuuluvan Terveystalon tekemään hinnoitteluratkaisuja. Länsi- ja Keski-Suomen liiketoimintajohtaja Siina Saksi ei suoraan myönnä, että syynä ovat Cityterveyden huokeammat hinnat.

– Oikeastaan haluamme koko Suomen tasolla katsoa, miten eri hinnoittelumallit vaikuttavat bisnekseemme. Olemme tehneet portaittaisen hinnoittelun magneettikuvauksiin. Porissa avattiin uusi yksikkö, ja siellä on tutustumistarjous, kertoo Saksi.

Kuuden lääkärin keskus, Turun Perhelääkärit, puolestaan on lähtenyt yhteistyöhön halpoja hintoja suosivan Cityterveyden kanssa. Perhelääkäreillä ei ole omaa kuvauspalvelua, kuten Terveystalolla.

– Sehän on potilaan etu, ihmiset pääsevät halvemmalla, pohtii toimitusjohtaja Jukka Penttinen.

Paikallisuutta ja kokonaisvaltaisuutta

Pienillä lääkäriasemilla on paljon paineita. Esimerkiksi potilaiden tietoja kirjaava KANTA-järjestelmä on kallis investointi pienelle yritykselle. Turun Perhelääkärit odottaakin parhaillaan nykyistä halvempaa tietokoneohjelmaa. Nykyisellä järjestelmällä tietojenkeruujärjestelmään siirtyminen maksaisi kymmeniä tuhansia euroja.

Emme ota vain pientä osaa koko hoitoketjusta.

Siina Saksi

Yhteistyö on arvossaan pienillä asemilla. Kuvausta tarvitsevat asiakkaat ohjataan yhteistyökumppaneille. Työterveysasiakkaista huolehditaan yhteistyössä esimerkiksi Porin, Rauman ja Vakka-Suomen yrittäjien kanssa.

Terveystalo puolestaan panostaa potilaan kokonaisvaltaiseen hoitamiseen. Terveystalolla on lääkäreitä pelkästään Turussa noin 300.

– Hoidamme koko palveluketjua - siitä asti, kun asiakas tulee meille sisään ja siihen asti, kun hän paranee. Emme ota vain pientä osaa koko hoitoketjusta, kertoo liiketoimintajohtaja Siina Saksi.

Sote sopii pienelle asemalle

Turun Perhelääkärit avasi joulukuun alussa Turun keskustassa uusia tiloja, joihin työterveyshoitajat sijoittuvat. Pienten yritysten työterveyspalveluille on kysyntää.

Sehän on potilaan etu, ihmiset pääsevät halvemmalla.

Jukka Penttinen

– Tuntuu, ettei siihen panosta kukaan muu. Ne ovat paikallisia, pieniä firmoja. Haluamme auttaa näitä tuttuja, turkulaisia, kertoo toimitusjohtaja Penttinen.

Sekin tiedetään, että potilaat menevät hyvän lääkärin perässä.

– Satsaamme erikoislääkäreihin. Esimerkiksi yksi gynekologi on innostunut tulemaan meille, kertoo Penttinen.

Pienellä lääkäriasemalla uskotaan sote-uudistuksen myönteisiin vaikutuksiin.

– Jos potilas saa valinnan vapauden, hän voi mennä hoitolaitokseen tai lääkäriasemalle, joka on kiva. Meidän ei tarvitse kilpailla julkisen puolen kanssa, vaan potilas valitsee, pohtii Penttinen.