Hyppää sisältöön

Upin Aaltola: Paine Yhdysvalloissa kasvanut Kalifornian iskun takia

Suomen ulkoministeriöstä vahvistettiin tiistaina, että Yhdysvallat on pyytänyt myös Suomelta apua Isisin vastaisessa taistelussa. Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltolan mukaan Suomen apu on ollut tähän saakka humanitaarista ja nyt Yhdysvallat toivoo tuon avun syventyvän.

Mika Aaltola Kuva: Yle

Yhdysvaltojen avunpyynnöt Isisin vastaisessa taistelussa kertovat ennen kaikkea siitä, että Yhdysvallat on Kalifornian iskujen jälkeen lähdössä rakentamaan isommalla tarmolla uudenlaista Isisin vastaista toimintaa, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Ruotsalainen Expressen (siirryt toiseen palveluun) ja norjalainen Aftenposten (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat tiistaina, että Yhdysvallat on pyytänyt Ruotsilta ja Norjalta apua ääri-islamilaisen Isisin vastaisessa taistelussa. Suomen ulkoministeriöstä puolestaan vahvistettiin Ylelle, että myös Suomi on saanut samankaltaisen pyynnön.

Suomen ulkoministeriön apulaisosastopäällikön Timo Kantolan mukaan avunpyyntö koskee Syyriaa ja Irakia sekä Isisin vastaista koalitiota ja sen on esittänyt Yhdysvaltain Suomen-suurlähetystö.

Yhdysvallat on vuoden verran kamppaillut Isisiä vastaan. Taustalla on ollut laaja koalitio.

Mika Aaltola

– Yhdysvallat on vuoden verran kamppaillut Isisiä vastaan. Taustalla on ollut laaja, monen kymmenen maan koalitio, Upin Mika Aaltola taustoittaa ja jatkaa:

– Yhdysvallat selvästi haluaisi saada enemmän panostusta ja kontribuutiota näiltä mailta, jotka ottavat siihen osaa, ja syventää sitä yhteistyötä, joka Irakin ja Syyrian alueella tapahtuu.

Aaltola tähdentää, ettei tiistaina alkuillasta julki olleista tiedoista käy ilmi, mihin avunpyyntö tarkalleen ottaen liittyy.

– Luulen, että Suomessa osataan lukea tämä osana sitä prosessia, jossa Suomi on ollut mukana.

Suomen apu on toistaiseksi ollut enimmäkseen humanitaarista ja koulutuksen antamista, Aaltola sanoo. Hän arvioi, että avunpyynnössä toivotaan tuon kaltaisen tuen syventämistä.

"Kyse ei ole vain Yhdysvaltojen auttamisesta"

Avunpyynnöt on toimitettu ilmeisesti niin Ruotsille, Norjalle kuin Suomelle. Aaltola arvelee Yhdysvaltojen toivovan Pohjoismailta aiempaa enemmän vihreää valoa "tehostetulle toiminnalle".

– Tässä ei ole kyse ainoastaan Yhdysvaltain auttamisesta. Tämä on iso kansainvälinen tehtävä, tässä koalitiossa on mukana kuutisenkymmentä maata. Jokainen maa on osallistunut vähän eri tavalla, hän sanoo ja toteaa, että viime aikoina esimerkiksi Ranska ja Iso-Britannia ovat jo tehostaneet omaa toimintaansa.

– Yhdysvallat on sotilaallisesti johtava valtio ja osaa varmasti parhaiten nähdä sen, mitkä tällä hetkellä ovat sotilaalliset tarpeet tuolla alueella.

Kotimainen mielipide Yhdysvalloissa haluaa nähdä tuloksia.

Mika Aaltola

Aaltola mainitsee myös Kalifornian San Bernardinon viimeviikkoisen joukkomurhan, jossa sai surmansa neljätoista ihmistä.

– Paine Yhdysvalloissa on hyvin paljon eskaloitunut tai katalysoitunut Kalifornian terroristi-iskun myötä. Se on johtanut siihen, että kotimainen mielipide Yhdysvalloissa haluaa nähdä tuloksia.

– Se taas saa aikaan sen, että pyritään löytämään uusia muotoja siihen toimintaan, jota Yhdysvallat on jo yli vuoden ajan koalition johtovaltiona tehnyt, hän tulkitsee.

.
.