Kurahousut vedetään vedenpitävienkin vaatteiden ylle – Mutta kuka keksi kurahousut?

Vedenpitäviä vaatteita väännetään hiki hatussa lasten päälle päiväkodeissa, mutta vaivasta huolimatta kuravaatteet ovat säilyttäneet kovan suosion Suomessa. Rukan ja Reiman edustajien mukaan kuravaatteet ovat suomalainen ilmiö. Kuravaatteiden historiasta on kuitenkin useita tulkintoja.

ilmiöt
Lapsia päiväkodin pihalla Mikkelissä.
Yle / Mari Karjalainen

Mikkelin vuoropäiväkoti Vilttihatun tuulikaapissa on käy kuhina, kun Aurinkohatut lähtevät ulos märällä ilmalla. Eelis Hahl istuu lattialla kurapuku nilkoissa ja pyytää toimittajaa auttamaan. Hahl on oikeassa. Ei toimittajan kannata seisoskella tuulikaapissa tumput suorana, sillä viisitoista lasta pitää saada kurapukuun ennen ulkoleikkejä.

Kurahousut sujahtavat jalkaan vaivatta, kun on selvitetty, kannattaako laittaa yksi vai molemmat jalat yhtä aikaa. Kurahanskat ovat hankalimmat. Eelis Hahlin mielestä yhdet hanskat saisivat riittää. Mistä kohdin tuntuu pahalta?

– Tästä ja tästä ja tästä ja tästä ja tästä ja tästä. Mä en halua laittaa näitä! Näissä hanskoissa on jo kumia, perustelee Hahl tarkoittaen alimmaisia hanskoja.

Eelis Hahlin mielestä kurahanskat ovat inhottavat. Kurahousut sen sijaan ovat hänen mielestään hyvä keksintö.

Poika leikkitelineessä Mikkelissä.
Eelis Hahl leikkii mielellään kurahousuissa.Yle / Mari Karjalainen

Kuka keksi kurahousut?

Vedenpitäviä vaatteita väännetään hiki hatussa lasten päälle päiväkodeissa, mutta vaivasta huolimatta kuravaatteet ovat säilyttäneet kovan suosion Suomessa. Rukan ja Reiman edustajien mukaan kuravaatteita käytetään eniten Suomessa.

Rukan myynti- ja myynninedistämispäällikkö Pasi Luumi jakaa osan kuravaatteiden kunniasta Ruotsiin. Hänen mukaansa ruotsalainen insinööri kehitteli aikoinaan laitteen, jonka avulla kumista kangasta pystytään kuumahitsaamaan saumattomaksi. Rukka aloitti 1950-luvulla valmistamaan kaupallisia sadevaatteita laitekehittelyn innoittamana. Reiman viestintäpäällikkö Riikka Paakkunainen taas arvelee, että kurahousujen tapaiset suojavaatteet ovat alun perin englantilaisten kalastajien ja merimiesten keksintö.

Se on kuin lasten työhaalari

Pasi Luumi

– Märkä iho viilenee 25 kertaa nopeammin kuin kylmä. Jos kylmissä oloissa iho pääsee kastumaan, se on paleltumisen paikka, sanoo Reiman viestintäpäällikkö Riikka Paakkunainen.

Rukka myy sade- ja kuravaatteita eniten Suomessa.

– Ajattelimme, että Britteinsaarilla olisi valtava markkinarako, mutta kulttuuri on niin erilainen esimerkiksi päiväkodeissa. Sikäli se on aika pohjoismainen ja suomalainen malli, sanoo Rukan myynti- ja myynninedistämispäällikkö Pasi Luumi.

Ulos vaikka räntäsateessa

Reima aloitti sadevaatteiden valmistuksen 2000-luvun lopussa. Nykyisin Reima myy vedenpitäviä vaatteita ja kuravaatteita kotimaan markkinoiden lisäksi esimerkiksi Venäjällä, Kanadassa, Kiinassa ja Sveitsissä. Ulkomailla kurahousuja ei vedetä jalkaan yhtä mieluusti kuin Suomessa, joten sadetakki on Paakkunaisen mukaan housuja suositumpi kotimaan ulkopuolella. Suomalaisissa tarhoissa kuravaate halutaan vetää vedenpitävän ulkovaatteenkin päälle.

– Se on helppo riisua ja suihkuttaa puhtaaksi. Kuravaate on helppo jättää tarhaan, jonka jälkeen lähdetään ihmisten ilmoille normaalissa talvivaatteessa, pohtii Paakkunainen suomalaisten intoa pukea kuravaate vedenpitävän vaatteenkin ylle.

Pasi Luumi arvelee, että eurooppalaisissa päiväkodeissa jäädään mieluummin sisälle huonolla säällä. Suomalaisissa tarhoissa vauhdikkaat ulkoleikit temmelletään säässä kuin säässä.

– Leikin riemu on parhaimmillaan kun ei tarvitse välittää, onko veden kanssa tekemisissä. Se on kuin lasten työhaalari, kiteyttää Rukan myynti- ja myynninedistämispäällikkö Pasi Luumi.