Sari Helin: Sun joulustressisi on sun lapsesi lapsuus

Viimeistään riispuurojen kanssa ährätessä moni aikuinen toivoo mantelia, jolla pääsisi niin pitkälle kuin pippuri kasvaa, kirjoittaa Sari Helin blogissaan.

Sari Helin
Sari Helin.
Liisa Valonen

Joulussa onnistuminen alkaa tässä vaiheessa kuuta olla jo myöhäistä. Sitä mukaa, kun täydellisen joulun saavuttaminen lipuu ulottumattomiin, pinna perheissä kiristyy.

Tässä kohtaa joulukuuta lapsista olisi ehdottomasti pitänyt jo ottaa se jouluinen kuva, joka olisi pitänyt toimittaa kuvavalmistamoon hyvissä ajoin. Kuvavalmistamosta hyvissä ajoin saapuneiden perhekuvien olisi pitänyt jo ehdottomasti olla kuorissaan hyvässä järjestyksessä, ajan tasalla olevasta osoitekirjasta poimittujen nimien kera. Joulukorttihaasteen ultimaattitasolla sama homma tehdään videomuotoon ja jaetaan suvulle joulukirjeiden kera. Harmittaahan se ketä hyvänsä, jos joulukortin lähetys jää viimeiseen mahdolliseen päivään ja niitä pitää lähetellä hiki päässä ykköspostissa.

Meidän takaraivoissamme killuu se kuva, jossa isovanhempamme ja vanhempamme pesivät joulun alla myös seiniä pitkävartisilla harjoilla.

Joulusiivouksen vaivaannuttavaa vaikutusta ei sitäkään käy väheksyminen. Uusimpien tietojen mukaan meidän tulisi itse valmistaa siivousaineemme ja pestä ainakin astianpesukone sitruunalla ja kahvinkeitin kenties limellä.

Meidän takaraivoissamme killuu se kuva, jossa isovanhempamme ja vanhempamme pesivät joulun alla myös seiniä pitkävartisilla harjoilla. Se oli sitä aikaa, jolloin joulustressiä ei vielä sanana kehdattu tuntea eikä sitä juuri koettukaan. Karjalanpiirakat valmistuvat seinänharjauksen sivutuotteena huis hais, eikä kukaan ollut kuullutkaan ponnettomia sloganeita siitä, ettei kaappeja pidä siivota jos ei aio viettää jouluaan kaapissa. Koska me pelkän päivätyön liiaksi raskauttamat nykyihmispolot emme pysty samaan, me olemme joulustressissä jo pelkästään siitä, että vessakin jää pesemättä jouluna ja joulun jälkeen.

*Joulun lahjakaruselli *on ihan hirveän stressaava asia sekin. Ensin tulevat lelulehdet, joista lapset haluvat kaikki myytävät tuotteet. Oman lapsen hirveä ahneus ajaa vanhemmat ensin lamaannukseen ja sen jälkeen stressiin. Vanhemmat paineistuvat siitä, että nyt pitää äkkiä keksiä älyllisiä lahjoja lelulehdissä myytävien lahjojen sijaan. Kun ne älylliset lahjat jäävät vanhemmilta kuitenkin keksimättä ja koko joulun lahjasirkus jää liian myöhäiseksi, taas vanhemmat ryntäilevät pitkin leluhalleja toppatakeissaan viime sekunnilla. Vain hakemassa lisää Barbieita lapselle, jolla niitä on jo kahdeksantoista.

Piparkakkutalot luhistuvat, torttujen kärjet palavat ja koko ajan tuntuu siltä, että kaikki muut tekevät kaikki jouluruokansa siemenestä asti itse.

Jouluruoat ovat ehdottomasti asia, jonka takia vanhemman kuin vanhemman pinna joutuu ääriasentoon. Piparkakkutalot luhistuvat, torttujen kärjet palavat ja koko ajan tuntuu siltä, että kaikki muut tekevät kaikki jouluruokansa siemenestä asti itse. Jouluruokaa ostetaan liikaa ja loppujen lopuksi siitä ei kovin moni edes tykkää. Viimeistään riisipuurojen kanssa ährätessä moni aikuinen toivoo mantelia, jolla pääsisi niin pitkälle kuin pippuri kasvaa.

*Samaan aikaan *perheen pienet ihmiset odottavat valkeaa joulua ja joulupukkia lapsenuskossaan. He toivoisivat yhdessä oloa koko perheen kanssa vaikka uuden lautapelin ääressä, mutta se harvassa huushollissa toteutuu. Kun aikuiset ovat ensin stressanneet niin vietävästi, heidän täytyy rentoutua stressin päälle ja ottaa usein pikku parisuhderiita ja viinaa ilmaa puhdistamaan. Yleensä aikuisen maailmassa lahjat ovat vääriä, anoppi on väärässä osoitteessa, kuusella on liian vähän vettä ja rahaa ei joko ole tai sitä tuhlattiin liikaa.

Onneksi joulun jälkeen tulee taas uusi mahdollisuus aloittaa jouluun valmistautuminen jo tammikuussa. Kun sitä ei kuitenkaan tapahdu, joulun stressileikkiä voi leikkiä vuodesta toiseen kunnes on vanhainkodissa ja saa aikuisilta lapsiltaan lahjaksi huoltoasemalta hankitun ulkomaisen suklaarasian.

Sari Helin
Kirjoittaja on yrittäjä ja Huono äiti -blogin perustaja