1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Pariisin ilmastokokouksesta on nyt lupa odottaa hyviä tuloksia – paljon työtä vielä edessä

Pariisin ilmastoneuvotteluissa ovat alkamassa ratkaisevat hetket ilmastosopimuksen solmimisessa. Keskiviikkona odotetaan ensimmäistä kompromissiehdotusta ilmastosopimuksesta. Moni asia on silti vielä auki ennen kuin voidaan puhua ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä.

ilmasto
Eifeltorni on on osana valoinstallaatiota ilmastokokouksen aikana 6. joulukuuta.
Ian Langsdon / EPA

Lähes 200:n maan ympäristöministerit ovat neuvotelleet tällä viikolla Pariisissa ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi. Neuvotteluissa edettiin eilen illalla ratkaisevaan vaiheeseen, kun neuvotteluryhmien esitykset koottiin yhteen.

– Olen itse osallistunut 16 ilmastokokoukseen ja koskaan ei ole ollut näin hyvä tunnelma ja näin vahva tuki viedä neuvotteluja eteenpäin. Se povaa hyvää, sanoo Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen.

Vaikka neuvotteluja on käyty ennennäkemättömän rakentavassa hengessä, paljon asioita on vielä auki. Yksi vaikeimmista on se, kenen ja millaisella vastuunjaolla pitäisi kantaa suurin vastuu ilmastonmuutoksen torjunnasta.

Täytyy kiittää Ranskan otetta. Se on pystynyt valjastamaan myös kriittisiä osapuolia sillä tavalla, että kaikki voisivat tuntea sopimuksen omakseen, sanoo Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

EU ja 79 Afrikan ja Tyynenmeren maata yhdistivät voimansa kunnianhimoisen ilmastosopimuksen aikaansaamiseksi.

– Se tarkoittaa sitä, että siinä on kunnianhimoa parantava elementti, se on oikeudenmukainen ja reilu, siinä on vahvat säännöt ja pitkän aikavälin päästötavoite, joka ohjaa laajasti yhteiskunnan toimia, sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka.

Ilmastokokouksesta odotetaan keskiviikon aikana ensimmäistä kompromissiehdotusta uudeksi ratkaisevaksi ilmastosopimukseksi. Riittääkö se pysäyttämään ilmastonmuutoksen turvalliselle tasolle, on vielä täysin auki.

– Yhteisymmärrys on olemassa. Ilmapiiri on hyvä. Luottamusta löytyy. Nyt pitää vain tehdä työtä päivät ja yöt, jotta päästään siihen lopputulokseen, jota maailma meiltä odottaa, sanoo neuvottelujen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius.

Sopimus ei välttämättä yksin riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta, mutta voi kannustaa valtiot, kunnat ja yritykset jopa tiukempiin toimiin, jotta saadaan riittävät päästövähennykset kasaan.

Lue seuraavaksi