1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvan päärooliin paneutuva Paula Vesala: En halua tuottaa pettymystä

Paula Vesala näyttelee pääosaa parhaillaan kuvattavassa Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa. Rooliin valmistautuminen on ollut Vesalalle tutkimusmatka näyttelemiseen. Samaan aikaan monialainen taiteilija tekee soololevyä ja valmistautuu kirjoittamaan seuraavaa näytelmää.

Paula Vesala

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan kuvauksissa on ahdasta. Helsinkiläisen elokuvastudion tiloihin on rakennettu pienen kerrostaloasunnon kulissit, jossa parveilee parikymmentä ihmistä, mukaan lukien ohjaaja, kameramies, valaisija, tarpeistonhoitaja, puvustaja ja maskeeraaja.

Keittiön pöydän ääressä istuu Paula Vesala odottamassa kuvauksen alkua.

Vesala on näytellyt aiemmin komediallisen 3 Simoa -elokuvan pääosaa, mutta draamaelokuvassa on iso rooli on uutta. Tyttö nimeltä Varpu -elokuvassa Vesala esittää vanhemmuuttaan ja itseään etsivää Sirua. Rooliin valmistautuminen on ollut tutkimusmatka.

– Olen tänä syksynä keskustellut näyttelemisestä näyttelijöiden kanssa. Moni on sanonut, että se on tavallaan musiikkia. Mä ajattelin, että se on totta. Parhaimmillaan kohtaus virtaa kuin hyvä musiikki. Sä olet osa orkesteria.

Omistautumista ja heittäytymistä

Paula Vesala harjoittelee seuraavaa kohtausta lastaan Varpua esittävän Linnea Skogin kanssa. Molemmat pomppivat pitkin olohuoneen lavasteita musiikin tahtiin, kun ohjaaja Selma Vilhunen huutelee ohjeita.

Vesalan pomppiminen tuo mieleen PMMP:n keikat. Samalla lapsen kanssa näyttelemisessä on mukana äidillinen ote.

12-vuotiasta Varpua esittävä Skog tekee ensimmäistä isoa rooliaan. Hän on tykännyt näytellä Vesalan kanssa.

– Meillä on ollut tosi hauskaa tehdä yhdessä töitä. Ei ole ollut mitään ongelmia. Onneksi, Skog virnistää.

näyttelijät tanssivat olohuoneessa

Ensimmäistä pitkää elokuvaansa ohjaava Selma Vilhunen on kokenut paineita elokuvasta, sillä hän sai Oscar-ehdokkuuden lyhytelokuvasta Pitääkö mun kaikki hoitaa? Jo käsikirjoitusvaiheessa hän kuvitteli Paula Vesalan Siru-äidin rooliin.

– Hän on hyvin vaikuttava taiteilija. Olen oppinut paljon hänen kanssaan töitä tehdessäni. Minuun on tehnyt vaikutuksen valtava omistautuminen ja heittäytyminen siihen, mitä hän kulloinkin tekee.

Musiikki ja näytteleminen erillään

Kaliforniassa nykyisin asuva Paula Vesala on ollut syksyn ajan Suomessa elokuvan kuvauksissa. Samaan aikaan hän on tehnyt musiikkia keväällä ilmestyvälle soololevylleen, jota hän tekee taiteilijanimellä Vesala.

Ensimmäinen maistiainen on kuultu syksyllä julkaistulta Tequila-kappaleelta. Muuta hän ei levyltä halua vielä paljastaa, sillä työ on kesken.

Vesala on pitänyt musiikinteon ja näyttelemisen tiukasti erillään.

– Ennen kuvauksia pidän päivän, jolloin en tee muuta ja keskityn seuraavan päivän työhön. Otan vakavasti isot hienot työni. Mä haluan paneutua, jotten tuottaisi pettymystä, Vesala nauraa.

Kalenteri täynnä

Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan kuvaukset päättyvät ensi viikolla. Työskentely leffan parissa ei kuitenkaan lopu, sillä joulun jälkeen hän alkaa säveltää elokuvaan musiikkia PMMP-yhtyeelle musiikkia tehneen Jori Sjöroosin kanssa.

Kaliforniaan paluu tietää ensi vuodelle näytelmäkäsikirjoittamisen opintojen jatkumista Kalifornian yliopistossa. Hän myös opettaa uusia oppilaita käsikirjoittamisen saloihin.

– Vien sinne luetuttavaksi suomalaisiakin näytelmiä, joita on käännetty englanniksi. En kerro, mitä sinne vien, sillä en halua olla puolueellinen. Ne ovat sellaisia, jotka ovat minua inspiroineet. Katsotaan, mitä se valtameren ero haukkaa siitä.

Vesala kertoo, että Yhdysvalloissa tahti on kireä, joten samalla alkaa myös oman toisen pitkän näytelmän kirjoittaminen.

Kalenteri on täynnä puolentoista vuoden päähän. Siihen kuuluu muun muassa esiintymisiä suomalaisilla kesäfestareilla.

Kuinka hän ehtii tehdä kaiken?

– Teen sellaisia asioita, jotka ovat mielenkiintoisimpia maailmassa. Vaikka tämä päivä täällä kuvauksissa oli periaatteessa aika rankka, niin lähden kotiin onnellisena. Mä teen sitä, mitä mä rakastan. Kai sen takia sitten jaksaakin, Vesala tuumaa.