Suomalaisopettaja ehdolla miljoonan dollarin opetuksen "Nobel-palkinnolle" – "Intohimoni opetukseen ei vain sammu"

Kirkkonummelaisessa peruskoulussa matematiikkaa opettava Maarit Rossi havittelee kansainvälistä opetuksen palkintoa. Rossin intohimoinen asenne opetukseen auttoi häntä löytämään keinon, jolla matematiikasta tehdään oppilaille ymmärrettävää ja mielekästä. Erityisesti tytöt ovat menestyneet Rossin oppien avulla.

Kotimaa
Maarit Rossi tekee suomalaisten opettajien ammattitaitoa tunnetuksi maailmalla.
Maarit Rossi tekee suomalaisten opettajien ammattitaitoa tunnetuksi maailmalla.

Maarit Rossi, 62, on toiminut opettajana ja rehtorina jo kymmeniä vuosia, mutta ei saa siitä tarpeekseen. Nainen jäi eläkkeelle vuonna 2013, mutta palasi vielä sen jälkeenkin takaisin osa-aikaiseen opettajan työhön.

Nyt hän opettaa Kirkkonummen Kartanonrannan koulussa, jossa hän voi testata kehittämiään opetusmenetelmiä käytännössä.

Rossi on ehtinyt myös Fulbright-stipendiaatiksi Yhdysvaltoihin. Vuonna 2006 hän tapasi toisen kokeneen matematiikan opettajan, Cecilia Villabonan, jonka kanssa syntyi idea Paths to Math -ohjelmasta.

Kun hankkeelle löytyi rahoittaja, se lanseerattiin 7.-10. luokkien oppilaille amerikkalaisissa kouluissa. Oppilaiden erilaiset tasot huomioidaan ja oppimispolut vaihtelevat sen mukaisesti.

Paths to Math koostuu videoista, peleistä ja pedagogisista vinkeistä opettajille. Verkkopohjaisen ohjelman materiaalit voi tulostaa, jolloin kalliiden kirjojen ostamiselta vältytään.

Opettaja sivuun – oppilaat pääosaan

Pitkän opettajan uransa aikana Rossi on saanut huomata, että monet oppilaat tekisivät mieluummin lähes mitä tahansa muuta kuin opettelisivat matematiikkaa.

Rossi päätti, että luokan edessä puhuva opettaja saa väistyä taka-alalle. Hän heitti pallon oppilaiden käsiin, jotka saavat itse ryhmissä löytää ratkaisuja arkipäivän matematiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

– Esimerkiksi SPR:n kanssa olen tehnyt tehtävän, miten pakolaisleirin asukkaat saadaan säilymään hengissä, paljonko tuodaan ruokaa ja vettä sekä miten kuljetus hoidetaan. Se on äärimmäisen kiinnostavaa ja haastavaa perusmatematiikkaa lapsille.

Tytöt pärjäävät ryhmissä

Erityisesti tytöt ovat osoittaneet kehitystä sosiaalisuuteen perustuvan ohjelman avulla.

Näin oli myös silloin, kun Rossi työskenteli rehtorina Kirkkoharjun koulussa Kirkkonummella vuosina 1999-2013. PISA-testien mukaan koulun tytöt olivat matematiikassa vähintään yhtä hyviä tai jopa parempia kuin pojat. Yleisesti tilanne on ollut päinvastainen OECD-maissa.

Koulun oppilaat pärjäsivät myös paremmin kuin muut suomalaiset koulut keskimäärin PISA-testeissä ja 9.-luokkalaisten matematiikan testeissä.

Suomalainen opetus kerää mainetta maailmalla

Rossi on ehdolla viidenkymmenen parhaan listalla Global Teacher Prize -opetuspalkinnon saajaksi, josta puhutaan myös opetuksen Nobel-palkintona. Miljoonan dollarin palkinto myönnetään maaliskuussa 2016 Dubaissa.

– Tämä on tunnustus suomalaiselle koululle ja opettajille, jotka ovat hurjan ammattitaitoisia. Henkilökohtaisesti tämä on tunnustus pitkästä työurastani. Intohimoni opetukseen ei vain sammu.

Rossi perusti oman Paths to Math -osakeyhtiön vuonna 2010. Yhdysvalloissa toimii sen sisaryhtiö, joka lanseeraa espanjankielistä versiota ohjelmasta. Rossi etsii parhaillaan uusia rahoittajia hankkeelle.