Hyppää sisältöön

Tietokoneen huoltajalta eivät työt lopu: Uudet ohjelmat saavat vanhan koneen sakkaamaan

Yhä hienoimmiksi kehittyvät käyttöjärjestelmät eivät ole vähentäneet tietokonehuoltajien työtä. Porilaista alan yrittäjää työllistävät nyt etenkin tuoreimman Windows-päivityksen aiheuttamat ongelmat.

Kuva: Yle

Kotitietokoneiden jatkuvat päivitystarpeet ovat yleistyneet. Uusiin koneisiin päivitykset tulevat automaattisesti. Vanhojen koneiden omistajista moni empii, onko käyttöjärjestelmän päivittäminen aina tarpeellista.

Moni tietokone on viime aikoina tuputtanut sitkeästi esimerkiksi Windows 10 -versiopäivitystä. Päätös päivitykseen suostumisesta ei synny aivan käden käänteessä.

Päivitys voi sotkea vanhan koneen

Tietokonealan porilaisyrittäjä sanoo, ettei ajaisi käyttöjärjestelmää kovin vanhoihin koneisiin.

– Vanhempien koneiden kanssa on tullut paljon ongelmia. Me sitten pelastelemme niitä ja ajamme niihin uudelleen vanhoja käyttöjärjestelmiä, toteaa Pasi Isomäki Mikropasista.

Isomäen mukaan vanhempiin koneisiin on tullut lähinnä ajuriongelmia.

– Esimerkiksi mokkula ei toimi ja dataa on hävinnyt. Toisaalta tietokoneen omistaja ei välttämättä enää osaa käyttää konetta, kun se päivityksen myötä muuttuu ihan erilaiseksi.

Huoltajilla riittää töitä

Tietokoneiden uudet käyttöjärjestelmät pyritään tekemään käyttäjäystävällisemmiksi. Ne lataavat päivitykset paljolti itsestään.

– Tällä pyritään muun muassa siihen, etteivät käyttäjät niin helposti asentaisi koneisiinsa vahingossa haittaohjelmia ja viruksia.

Kymmeniä vuosia alalla ollut Isomäki kertoo monesti ajatelleensa, että häneltä loppuvat huoltotyöt, kun käyttöjärjestelmät tulevat niin hienoiksi.

– Mutta nyt tuntuu, että työt vain lisääntyvät.

Huolellisuutta asennukseen

Moneen kotiin tullee jouluksi uusi tietokone. Alan ammattilainen antaa koneen sisäänajoon muutaman perusvinkin.

– Kun ottaa koneen paketista, kannattaa ihan ensimmäiseksi  tarkistaa, että kaikki on ehjää. Tarkista, että esimerkiksi näppäimistö ja hiiri toimivat.

Ensimmäisiä asennuksia tehdessä on syytä seurata tarkkaan, mitä ruudulla lukee.

– Ihmiset pakkaavat vain painamaan seuraava-kohtaa, eivätkä välttämättä lue, mitä tuli tehtyä.  Sitten ollaan ihmeissään, kun koneesta tuli esimerkiksi ruotsinkielinen.

Pika-asennuksia Isomäki välttäisi.

– Kun itse valitsee asetukset, voi esimerkiksi paremmin valvoa, kuinka paljon kone lähettää tietoa koneesi käytöstä käyttöjärjestelmän kehittäjälle.

.
.