Ylen presidenttikysely: Sauli Niinistö mieluisin ehdokas, Timo Soini epäilyttää eniten

Edellisten presidentinvaalien asetelma jyllää, sillä kaikkein mieluisimmat ehdokkaat Suomen seuraavaksi presidentiksi ovat istuva presidentti Sauli Niinistö ja vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto, joskin ero heidän välillään on suuri. Vähiten mieluisina mahdollisista ehdokkaista pidetään ulkoministeri Timo Soinia sekä europarlamentaarikkoina tällä hetkellä vaikuttavia Paavo Väyrystä ja Jussi Halla-ahoa.

politiikka
Mieluisimmat presidenttiehdokkaat grafiikka
Kaikkein mieluisimmat ehdokkaat Suomen seuraavaksi presidentiksi. Yle Uutiset / TaloustutkimusYle Uutisgrafiikka

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan istuva presidentti Sauli Niinistö on ylivoimaisesti suosituin ehdokas Suomen seuraavaksi presidentiksi. Hänet valitsi kaikkein mieluisimmaksi ehdokkaaksi 45 prosenttia vastaajista. Niinistö ei ole vielä kertonut, aikooko hän pyrkiä toiselle kaudelle vuonna 2018 pidettävissä presidentinvaaleissa.

Kyselyssä vastaajille annettiin lista mahdollisista ehdokkaista, joista he saivat valita mieluisimmat.

Kärkikaksikossa kyselyssä ovat tutut nimet. Niinistön toisen kierroksen kilpakumppanin edellisistä presidentinvaaleista, vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston, valitsi kaikkein mieluisimmaksi ehdokkaaksi yhdeksän prosenttia vastaajista.

Niinistön ja Haaviston jälkeen on tasaista. Pääministeri Juha Sipilää (kesk.) pitää kaikkein mieluisimpana ehdokkaana Suomen seuraavaksi presidentiksi kolme prosenttia vastaajista. Aivan hänen kintereillään kahden prosentin suosiolla ovat kansanedustaja Li Andersson (vas.), kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.), taloustieteen professori Sixten Korkman, ulkoministeri Timo Soini (ps.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ja europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.).

Vastaajissa oli myös niitä, jotka eivät osanneet vielä sanoa suosikkiehdokastaan, kaikkiaan kahdeksan prosenttia.

Samoja nimiä myös vähiten mieluisten ehdokkaiden listalla

Kyselyssä tiedusteltiin myös vähiten mieluisista mahdollisista ehdokkaista. Vastaajista 13 prosenttia piti ulkoministeri Timo Soinia (ps.) kaikkein vähiten mieluisana ehdokkaana, vaikka hän on myös suosituimpien kymmenen kärjessä.

Seuraavina vähiten toivottujen ehdokkaiden joukossa olivat europarlamentaarikko Paavo Väyrynen keskustasta (12 %), europarlamentaarikko Jussi Halla-aho perussuomalaista (9 %) ja kansanedustaja Päivi Räsänen kristillisdemokraateista (9 %).

Vähiten mieluisat presidenttiehdokkaat grafiikka
Kaikkein vähiten mieluisat ehdokkaat Suomen seuraavaksi presidentiksi. Yle Uutiset / TaloustutkimusYle Uutisgrafiikka

Kymmenen kaikkein vähiten mieluisan ehdokkaan joukkoon lukeutuvat heidän lisäkseen vasemmistoliiton puheenjohtajuudesta ensi kesänä luopuva Paavo Arhinmäki, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), pankkiiri Björn Wahlroos, entinen pääministeri Esko Aho, vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson ja kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva, eli myös joitakin samoja nimiä kuin suosikkiehdokkaiden listalla.

Myös epävarmoja on: vastaajista yhdeksän prosenttia ei osannut sanoa vähiten mieluista ehdokasta.

Niinistö suosituin puoluekannasta riippumatta, poikkeuksena vihreät

Istuva presidentti Sauli Niinistö on suosituin myös riippumatta vastaajan ilmoittamasta puoluekannasta. Poikkeuksena ovat kuitenkin vihreiden kannattajat, jotka pitävät oman puolueensa kansanedustajaa Pekka Haavistoa istuvaakin presidenttiä mieluisampana ehdokkaana. Lisäksi vasemmistoliiton kannattajilla Niinistön ja Haaviston välinen ero on varsin pieni.

Erityisen mieluinen ehdokas presidentiksi Niinistö näyttää tällä hetkellä olevan kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien kannattajien keskuudessa.

Vähäisintä intoa määrällisesti Niinistön mahdollinen jatkokausi puolestaan nostattaa vasemmistoliiton kannattajissa: heistä häntä pitää kaikkein mieluisimpana ehdokkaana viidennes.

Kiinnostavaa on myös se, että RKP:n ja vasemmistoliiton puoluekannakseeen ilmoittavien joukossa mahdollinen oman puolueen ehdokas ei nouse kahden suosikkiehdokkaan joukkoon.

Suosikkipresidenttiehdokkaat puoluekannan mukaan grafiikka
Puoluekantansa ilmoittaneiden mieluisimmat ehdokkaat Suomen seuraavaksi presidentiksi, puoluekantansa kertoi 1 511 henkilöä). Grafiikassa mainittu kaksi suosituinta. Yle Uutiset / TaloustutkimusYle Uutisgrafiikka

Presidenttiehdokkaita ei ole vielä asetettu.

Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten 1 966:ta henkilöä 16.10.–23.11.2015 välisenä aikana. Puoluekantansa ilmoitti 76,9 prosenttia vastaajista. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Tutkimus tehtiin niin, että vastaajille näytettiin 46 mahdollisen ehdokkaan lista ja heitä pyydettiin valitsemaan niistä viisi mieluisinta ja viisi vähiten mieluista ehdokasta järjestyksessä. Mukana oli myös joku muu -valinta. Tämä juttu perustuu ykkösmainintoihin, eli siihen, kenet vastaaja on nimennyt kaikkein mieluisammaksi tai kaikkein vähiten mieluisammaksi ehdokkaaksi.