Ban Ki-moon: Tarvitsemme Suomen kaltaisia maita

Finlandia-talolla juhlistetaan keskiviikkona Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotista taivalta. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon piti tilaisuudessa puheen.

Ulkomaat
Ban Ki-moon
Yle
Ban Ki-Moon puhumassa
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon piti Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlassa puheen.

Onnea, Suomi, toivotti YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon selvällä suomen kielellä, kun hän aloitti puheensa Finlandia-talolla. Hän kehui Suomen panostusta rauhantyöhön ja kiitti Suomea.

– Tarvitsemme Suomen kaltaisia maita, jotka ovat voimakkaasti sitoutuneita YK:n työskentelyyn. Haastan teitä tekemään vielä enemmän rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi. Suomen panostukselle ei ole mitään rajoja, Ban sanoi.

Hän sanoi, että juhlapuheet ovat muistuttaneet häntä kotimaastaan Koreasta. Se liittyi YK:hon 36 vuotta Suomen jälkeen.

– Minua liikutti kuulla, että Suomenkin lapset ovat tarvinneet Unicefin apua. Suomea ei ajatella maana, joka on tarvinnut YK:n apua. Se kosketti minua. Korea todella tarvitsi YK:n apua.

Hän kertoi, että oli vain 6-vuotias, kun Korean sota alkoi.

– Kaikki, mitä söin, kaikki, mitä minulla oli päälläni, tuli YK:lta, Unicefin, Unescolta.

Ban: Ilmastonmuutoksen estämiseksi tehtävä enemmän

Ban tuli Suomeen Pariisin ilmastosopimusneuvotteluista. Hän kertoi, että neuvotteluissa on saavutettu edistystä. Hänen mielestään kaikki hyötyisivät ilmastosopimuksesta: ihmiset, hallitukset ja yritykset.

– Meidän on tehtävä vielä paljon enemmän. Meidän on tehtävä asioita paljon nopeammin.

Hänen mielestään ihmiset ymmärtävät, että nyt pitää ryhtyä toimiin. Ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo 20 vuotta. Hän muistutti, että meillä on vain yksi planeetta.

– Meidän on kuunneltava tiedettä. Meidän on kuunneltava luontoa. Luonto lähettää meille viestejä. Emme voi neuvotella luonnon kanssa. Meidän on elettävä harmoniassa sen kanssa, sanoi Ban.

Hän toivoo, että Pariisin ilmastokokouksessa saavutetaan ratkaiseva käänne ilmastonmuutoksen kääntämiseksi.

Pakolaistilanteeseen kansainvälinen ratkaisu

YK:n pääsihteeri puhui myös pakolaistilanteesta. Hän muistutti, että yli 60 miljoonaa ihmistä on joutunut pakolaisiksi. Hänen mielestään tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä.

– Tämä on maailmanlaajuinen ongelma. Odotan, että saamme aikaiseksi sopimuksen vastuun jakamisesta pakolaiskriisissä syyskuuhun mennessä, Ban sanoi.

Hän peräänkuulutti avointa keskustelua ja muistutti, että on tärkeää varmistaa pakolaisten ja siirtolaisten ihmisoikeudet.

– Emme saa syrjiä ihmisiä. Emme saa vihata ketään kansalaisuuden tai etnisyyden perusteella. He ovat samanlaisia ihmisiä. Meidän pitää kohdella heitä ihmisinä.

Hän pyysi Suomea tekemään enemmän pakolaisten hyväksi. Hän kehui Suomea myötätuntoiseksi yhteiskunnaksi.

– Pysykää avoimena ja myötätuntoisena yhteiskuntana niiden vuoksi, jotka tarvitsevat apua ja yhteisen inhimillisyytemme vuoksi.

Inspiroitui sisu-sanasta

Suomen YK-jäsenyyden juhlavuosi sattuu samaan aikaan kuin YK:n 70-vuotisjuhla. Ban kertoi yrittävänsä modernisoida YK:n operaatioita. Järjestö kohtaa suuria haasteita. Hän päätti puheensa pohtimalla sisun käsitettä.

– Suomen sana, jonka opin, inspiroi minua: sisu. Sitä on vaikea kääntää englanniksi. Ymmärrän, että sisu tarkoittaa määrätietoisuutta ja päättäväisyyttä, kestävyyttä ja rohkeutta vaikeuksien edessä. Sitä me tarvitsemme tänä aikana.

Hänen mielestään elämme lupauksen ja toivon aikaa, vaikka maailmassa on paljon sotia, konflikteja ja haasteita.

– Sisulla YK ja Suomi voivat kulkea yhdessä. Sisun hengessä voimme kohdata haasteet. Kiitos ja onnea.

YK:n pääsihteeri Ban ja presidentti Niinistö pitävät yhteisen tiedotustilaisuuden Presidentinlinnassa kello 13 alkaen. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana Yle Areenassa.

Yle Maailman toimittaja Maria Tolsa seurasi Banin puhetta paikan päällä Finlandia-talossa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.