"Turha hakata päätä seinään"– pienillä laskettelukeskuksilla on kovia päätöksiä edessä, ellei lunta tule

Vähälumiset talvet ovat ajaneet etenkin pienet laskettelukeskukset ahdinkoon. Osa joutuu jo tosissaan miettimään toiminnan lopettamista. Suuremmissa keskuksissa ratkaisua etsitään tehokkaammasta lumetuksesta ja muista aktiviteeteista.

Kotimaa
Lumitykki ampuu lunta rinteeseen.
Pertti Huotari / Yle

Mustat joulut ja vähälumiset talvet alkavat olla todellinen uhka laskettelu- ja talvilomakeskusten toiminnalle. Ilmaston muuttumista joutuvat ensimmäisenä miettimään vakavasti pienet laskettelukeskukset, joilla ei ole varaa pitää toimintaa yllä muutaman kuukauden tai viikon takia. Yksi sellaisista on Kuopiossa sijaitseva Puijon Antikkala.

– Kyllä tätä on hyvin vakavasti joutunut miettimään ja tilanne on se, että kohta pitää laittaa pillit pussiin. Ei siihen mene hyvinkään kauan, jos kelit ei tästä parane. Turha on hakata omaa päätään jatkuvasti seinään, toteaa yrittäjä Petri Soininen.

Antikkalan rinne on ollut kuopiolaisten ilona jo 1960-luvulta asti. Yrittäjän mukaan kannattava toiminta vaatisi noin kolmen kuukauden laskettelukauden, mutta edelliset vuodet ovat vähälumisuuden vuoksi olleet tappiollisia. Vuonna 2013 rinne oli auki vain 12 päivää.

– Meillä ei ole käytössä edes lumetuslaitteita ja vaikka olisikin, lumetus on kallista. Kaupunki ei lumettanut viime talvena edes Puijon rinteitä, minkä vuoksi ne oli suljettuna koko vuoden.

Lunta pitäisi saada ennen joulua.

Mika Muurikoski

Myös Varkauden Ski Center on ollut taloudellisessa ahdingossa jo kolmen vuoden ajan. Varkaudessa rinteitä lumetettiin pari viikkoa sitten, mutta lumet sulivat lähes kokonaan pois. Nyt oikeaa lunta odotetaan kiivaasti.

– Nyt ollaan ihan veitsenterällä, monilla laskettelukeskuksilla on käsillä kohtalon hetket. Lunta pitäisi saada ennen joulua, kertoo toimitusjohtaja Mika Muurikoski.

Lumetuslaitteisiin laitetaan enemmän rahaa

Suuremmilla laskettelukeskuksella on varaa pidentää laskettelukautta tehokkaammallta lumetuksella. Tahkolla ja Siilinjärven Kasurilan laskettelukeskuksessa lumetukseen on viime vuosina laitettu yhä enemmän rahaa.

Tahkon laskettelukeskuksessa lumetusjärjestelmää parannettiin jo vuonna 2007. Nykyään lumetusjärjestelmä on kolme kertaa aiempaa tehokkaampi. Kasurilassa lumetukseen hankittiin pari vuotta sitten 50 prosenttia tehokkaampi laitteisto.

– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että rinteitä voidaan lumettaa jo pienissä pakkasissa ja aiempaa nopeammin. Aiemmin lumetukseen tarvittiin 4–6 asteen pakkanen, mutta nyt riittää vähempi, kertoo Tahkon, Kasurilan ja Vuokatin rinteistä vastaavan Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen.

Tahkolle on suunniteltu myös ympärivuotisesta lumitilanteesta riippumatonta talvimaailmaa. Idean kehittänyt Matti Kuosmanen hakee parhaillaan rahoitusta hankkeelle, johon kuuluisi muun muassa maailman pisin, yli 1 200-metrinen sisälaskettelurinne.

Säilöttyä lunta myös rinteille

Tahkolla on pari viikkoa sitten otettu käyttöön ensimmäistä kertaa myös viime talven säilötyistä lumista tehty ensilumenlatu.

– Samalla tavalla voisi tulevaisuudessa tehdä myös joitain laskettelurinteitä, esimerkiksi lastenrinteen. Tosin lunta tarvitsisi huomattavasti enemmän kuin hiihtoladuilla ja lumettaminen on kalliimpaa, kertoo Suutarinen.

Yksi ratkaisu on vanhojen hissien korvaaminen uusilla. Jos ankkurihissit vaihdetaan tuolihisseihin, ei rinteen yläpäähän tarvitse rakentaa lainkaan nousulatuja, mikä säästää lumimäärää.

– Myös lumetusta voidaan yhä tehostaa. Nykyään on olemassa laitteita, joilla voi lumettaa myös plussakeleillä. Tosin en tiedä, ovatko ne loppujen lopuksi kovin kannattavia, Suutarinen pohtii.

Tahkolla, Kasurilassa ja Vuokatissa selkeästi suurin osa tuloista (noin 60 prosenttia) tulee talvilomien aikaan, helmi-maaliskuun vaihteessa. Joululla ja uudella vuodella on noin 10 prosentin vaikutus.

"Lumi on paras markkinointikeino"

Vaikka edelliset vuodet ovat jo olleet vähälumisia, ei esimerkiksi Tahkolla ole pidemmän ajan suunnitelmaa siitä, mitä tehdään, jos ilmasto muuttuu pysyvästi lämpimämmäksi.

– Me ollaan kehitetty jatkuvasti lumettoman ajan toimintaa ja suunniteltu tapahtumia kesäajalle. Tahkosta halutaan tehdä ympärivuotinen matkailukeskus, joka ei painotu vain talvilajeihin. Ilmastonmuutoksella tähän ei juuri ole ollut vaikutusta, vaan kehitys on mennyt siihen suuntaan muutenkin, sanoo Tahko-Kuopio Markkinoinnin toimitusjohtaja Wille Markkanen.

Markkasen mukaan sään muuttumisesta seurataan nyt tarkasti. Myäs Varkaudessa odotellaan tällä hetkellä pakkassäitä.

– Nyt olisi tilaus hyvälle talvelle. Tykkilumikaan ei muuta sitä tosiasiaa, että ihmiset lähtevät laskettelemaan oikeasti vasta silloin, kun he kokevat että on talvi. Lumi on paras markkinointikeino, sanoo Mika Muurikoski Varkauden Ski Centeristä.

Kainuussa sijaitseva Vuokatin laskettelukeskus avataan lauantaina. Tahkolla, Kasurilassa ja Varkaudessa joudutaan odottamaan vielä pakkasia.