Leuto talvi voi tuoda hometauteja taimitarhoille – kevään taimiin versosurmaa?

Leuto talvi aiheuttaa ongelmia niin metsäyhtiöille kuin metsänomistajillekin. Puunostajat eivät pääse hakemaan kaikkia puukuormiaan kelirikon vuoksi. Metsänomistajille päänvaivaa aiheuttavat pehmeät maastot sekä erilaiset taudit.

Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Metsänomistajien kukkaro kärsii leudosta talvesta.

Maasto voi olla liian pehmeää puunkorjuulle ja korjausvaurioita saattaa syntyä tavallista enemmän. Kaikki metsänomistajat eivät pysty tekemään puukauppaa, sillä korjuuseen ei välttämättä päästä.

Tällä hetkellä metsätöihin on vaikea päästä talvihakkuualueille, joita esimerkiksi Pohjois-Karjalan runsaslukuiset suot ovat.

Periaatteessa tässä on mahdollisuudet loistokeleihin.

Mika Lappalainen

– Soille päästään oikeastaan vain talvella kun on routaa ja lunta. Nyt on niin paljon kosteutta, että siinä mielessä routa tulee kyllä sitten nopeasti jos saadaan kovat pakkaset. Periaatteessa tässä on mahdollisuudet loistokeleihin, Metsänhoitoyhdistyksen Pohjois-Karjalan kenttäpäällikkö Mika Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan lämpimistä keleistä johtuvia ongelmia on tiedossa myös taimikoissa.

– Taimitarhoilla voi esiintyä hometauteja. Plussakeleissä kun koko ajan pyöritään niin homeitiöt lähtevät leviämään ja todennäköisesti ensi keväänä taimiin on versosurmaa tulossa.

– Metsässä oleviin taimiin tulee puolestaan hahlovaurioita jos ei tule kun ne pelkät pakkaset ja ei lunta ollenkaan, Lappalainen arvioi.

Puuta ei päästä hakemaan kelirikon vuoksi

Pitkäkestoinen kelirikko häiritsee ympärivuotista puuhuoltoa.

Pohjois-Karjalassa on ely-keskuksen viimeisimpien tietojen mukaan 50 kilometrin edestä painorajoitteisia teitä. Painorajoitteiset tiet ovat aiheuttaneet sen, että puuta ole päästy hakemaan kaikilta suunnitelluilta teidenvarsilta.

Stora Enso Metsän Itä-Suomen hankinta-alueen operaatiopäällikkö Pekka Markkasen mukaan metsäyhtiöt ovat varautuneet kelirikkoon ottamalla puuta varastoon.

– Katkotun puun varastot ovat tällä hetkellä melko normaalit, mutta korjuita on jouduttu suuntaamaan toisiin paikkoihin. Tuotantolaitoksilla ei ole jouduttu tuotantoa rajoittamaan. Ongelmissa olemme, jos leuto talvi pitkittyy vielä useita viikkoja, Markkanen kertoo.

Talviharvennuskohteiden ostoa on jouduttu rajoittamaan.

Pekka Markkanen

Puunostajat odottavatkin talven alkamista vesi kielellä.

– Talviharvennuskohteiden ostoa on jouduttu rajoittamaan. Talvien lyhykäisyys ja pitkittynyt kelirikko näkyvät jo korjuuyrittäjien ja kuljettajien työllisyydessä. Kaiken kaikkiaan normaali talvi olisi puunkorjaajan etu, Pekka Markkanen korostaa.