1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

MT: Kemiin kaavaillaan biojalostamoa – kaupunginjohtaja: "Meidän valmiutemme ovat hyvät"

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Kemiin kaavaillaan satojen miljoonien biojalostamoa samalle tontille, johon Vapo pari vuotta sitten suunnitteli biodieseltehdasta. Kemin kaupunginjohtaja myöntää, että keskusteluja aiheesta on käyty.

Kotimaan uutiset
Näkymä talvella laivan kannelta Kemin Ajoksen satamaan.
Riikka Rautiainen / Yle

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan Kemiin suunnitellaan biojalostamoa (siirryt toiseen palveluun). Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen ei kiistä uutista.

– En voi täysin kiistää, etteikö olisi käyty tiettyjä keskusteluja bioalan toimijoiden kanssa meillä olevan Ajoksen tontin hyödyntämisestä, Nissinen muotoilee.

Jalostamo tulisi Ajoksen satamaan samalle tontille, mihin Vapo suunnitteli biodieseltehdasta. Ajoksessa on kaava valmiina.

– Meillä on siinä mielessä loistava tilanne, että meillä on Ajoksessa maaomaisuus, jossa on teollisuuden asemakaavat päällä ja jota varten on aikanaan tehty yva-prosessit, Nissinen sanoo.

– Meidän valmiutemme bio- ja kiertotalouden investointeihin ovat hyvät. Itse asiassa kaava mahdollistaa monenlaista teollista toimintaa.

Kemissä nähty biotalouden mahdollisuudet

Vapon hankkeen kaaduttua vuonna 2014 Kemissä on mietitty alueen mahdollista käyttöä.

– Toki me olemme pohtineet tässä viimeisen vuodenkin aikana, minkälaiseen käyttöön ja toimintaan sitä olisi hyvä osoittaa.

Biotalous on viime aikoina ollut laajasti esillä tulevaisuuden teollisuutena.

– Bio- ja kiertotalousasiat ovat pinnalla. Me olemme nähneet mahdollisuuksia sille, että tämän tyyliselle toimijalle paikka voisi olla otollinen sataman läheisyyden ja monen muun asian ansiosta.

Rahat kiinalaisilta ja Kataisen paketista

Maaseudun tulevaisuuden mukaan 800 miljoonan euron hanketta on esitelty työ- ja elinkeinoministeriölle. Sen tuen tarpeeksi on arvioitu 100 - 200 miljoonaa euroa.

Lehden mukaan kiinalaiset rahoittajat ovat olleet hankkeesta kiinnostuneita. Lisäksi katseita kohdistetaan EU:n investointiohjelmaan. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen paketissa lainoja ja takauksia on tarjolla yhteensä 315 miljardia euroa.

Biojalostamo käyttäisi yli miljoona kuutiota puuta vuodessa.

Lue seuraavaksi