Viiniasiantuntija: Täyteläinen punaviini ei kuulu joulupöytään

Viinilehden Antti Rinta-Huumo suosittelee joulun pääruokien kanssa nautittavaksi valkoviiniä, sillä se sopii paremmin yhteen vaalean lihan kanssa.

Ylen aamu
Antti Rinta-Huumo
Viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo Viinilehdestä kertoo, millaisia viinejä jouluruualle kannattaa valita.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Viinilehden viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumo pitää joulupöydän juoman valinnassa suurimpana virheenä täyteläistä punaviiniä. Se sopii nautittavaksi punertavan lihan kanssa, koska se pehmentää punaviinin tanniinisuutta.

Jouluna pääruokana on kuitenkin usein kypsää vaaleaa lihaa eli kalkkunaa ja kinkkua. Rinta-Huumon mukaan voimakas ja suuta kuivattavan tanniininen punaviini on niiden kanssa väärässä paikassa.

– Vuoden aikana vähän viinejä nauttivat usein päättävät että, jouluna satsataan viiniin. Silloin kävellään Alkon hyllyllä siihen osastoon, missä ovat ne kaikkein täyteläisimmät, tuhdeimmat, voimakkaimmat ja tanniinisimmat punaviinit.

Rinta-Huumon mielestä punaviini ei sovi yhteen myöskään lisukkeina olevien peruna- ja lanttulaatikoiden kanssa. Niiden makeus tekee punaviinin mausta entistä karvaamman ja hyökkäävämmän.

– Viineihin tottumattomat miettivät joulupöydässä punaviiniä nauttiessaan, että mä on ole koskaan punkusta tykännyt, enkä tykkää nytkään.

Valkoista joulua ruokapöytään

Jouluna alkuruokina tarjoillaan usein graavattua tai savustettua kalaa. Viiniasiantuntija Antti Rinta-Huumon mukaan kala on helpompi yhdistää viineihin. Näiden kalaruokien kanssa Rinta-Huumo tarjoilisi aromikasta valkoviiniä kuten sauvignon blancia.

Sillit ja muut voimakkaasti marinoidut kalat ovat sen sijaan haastavampia.

– Turvallisin vaihtoehto on sellainen viini, jossa on kuplia. Lähtisin tarjoamaan hyvin hedelmäistä kuohuviiniä uudesta maailmasta eli Euroopan ulkopuolelta. Aivan hienoimpia samppanjoita en laittaisi alkuruokapöytään. Otetaan se samppanja aperitiiviksi ja siirrytään sitten runsashedelmäiseen kuohuviiniin.

Joulupöydän pääruoan kanssa Rinta-Huumo tarjoilisi valkoviiniä punaviinin sijaan.

– Me haaveilemme valkoisesta joulusta, niin miksi sitä ei siirretä pääruoan kanssa. Täyteläiset, eksoottisen hedelmäiset ja ehkä vähän jäännesokeriakin sisältävät valkoviinit olisivat paljon parempi vaihtoehto kalkkunalle ja kinkulle kuin punaviinit. Esimerkki pinot gris- tai viognier-lajikkeista löytyy hyviä vaihtoehtoja.

Viiniasiantuntijan mielestä alkoholittomista vaihtoehdoista joulupöytään sopii parhaiten alkoholiton olut.

Joulun ruokajuomien kanssa Rinta-Huumo pitää hyvänä ohjenuorana sitä, että hinta ei tuo laatua.

– Hienommat ja hinnakkaammat viinit kannattaa säästää nautittavaksi ruoan jälkeen juustojen kanssa tai semmoisenaan takkatulen ääressä joulupukkia odotellessa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus