Oikeusriita: Lapsen nimi ei voi olla Merikarhu

Perhe valitti oikeuteen, kun nimilautakunta oli hylännyt poikalapsen kolmannen etunimen.

Kotimaa
Koululaisia välitunnilla kiipeilytelineessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että lapsen etunimen täytyy olla kotimaisen nimikäytännön mukainen. Päätös liittyy tapaukseen, jossa poikalapsen nimeämisestä oli valitettu oikeuteen, kun maistraatti oli hylännyt Merikarhun.

Merikarhun piti olla lapsen kolmas etunimi. Nimilautakunta antoi kuitenkin siitä kielteisen lausunnon, minkä vuoksi maistraatti ei hyväksynyt nimeä papereihin.

Oikeusministeriön nimilautakunnan mukaan Merikarhu hahmottuu rakenteellaan ja merkityksellään sukunimeksi. Täten se oli suomalaisen nimikäytännön vastainen. Merikarhu ei kuitenkaan ole tällä haavaa Suomessa käytössä kenenkään sukunimenä Väestörekisterikeskuksen tietokannassa.

Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään täysin samalla linjalla kuin nimilautakunta. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa.

Valittajat eivät esittänyt mitään nimilain mukaista syytä poiketa suomalaisesta nimikäytännöstä. Sen vuoksi päätös hylätä Merikarhu ei ollut epätasapainossa vanhempien perhe-elämän ja yksityiselämän suojan kanssa. Poikkeustapauksissa käytännönvastainen nimi voitaisiin hyväksyä erityisillä syillä kuten uskonnollisella tavalla tai yhteydellä vieraaseen valtioon.

Vaikka vanhemmat perustelivat nimivalintaa suvun kapteeneilla ja kalastajilla, merikarhu on myös arktisilla alueilla esiintyvä hyljelaji. Monia ammattiin vahvemmin viittaavia nimiä käytetään Suomessa sukunimenä (Majuri, Suutari, Seppä) ja kotoisampia eläimiä etu- ja sukunimenä (Alli, Björn).

Nimilautakunta on käsitellyt tänä vuonna yli tuhat nimeä, joihin maistraatti on pyytänyt kantaa. Tavallisesti kyse on ennenkuulumattomista etunimistä.

Nimi hyväksytään, jos se noudattaa muodoltaan ja kirjoitustavaltaan suomalaista nimikäytäntöä. Ilmaus on tulkinnallinen. Nimilautakunta ei puolla pojalle naisen nimeä eikä tytölle miehen nimeä, eikä nimi ei saa olla yleisesti käytössä sukunimenä.