1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä: Valvonta täysin laiminlyöty epri-rekisterissä – Syytetyt: väärät miehet käräjillä

Kaikki kolme poliisin salaisen epri-rekisterijutun syytteessä olevaa poliisia kiistävät jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Syyttäjän mukaan ”näiden herrojen olisi pitänyt reagoida” jopa tirkistelytietoa sisältävän rekisterin merkintöihin. Tarra, lippalakki tai vaikkapa väärissä juhlissa olo on voinut olla syy joutua salaiseen rekisteriin.

Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeudessa kolme poliisin rekistereitä hallinnoivaa esimiestä poliisihallituksesta ja krp:stä ovat saaneet syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Pääkäsittelyssä oleva tutkinta sai alkunsa, kun tuli ilmi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin nimi oli kirjattu poliisin salaiseen rikoksista epäiltyjen rekisteriin.

Kolme syytettyä kiistää jyrkästi tuottamuksellisen virkavelvollisuuden rikkomisen. Syytteitä pidetään väärinä ja kohtuuttomina.

Väärät miehet käräjillä

Syytettyjen puolustuksen mukaan rekisterin valvonta ei kuulunut heidän tehtäviinsä.

Heidän mukaansa syytteessä ovat väärät miehet. Puolustuksen mukaan on jopa epäselvää, ovatko rekisterimerkinnät lainvastaisia.

Syytettyjen perusteluja oikeudessa:

– Perustuu maalaisjärkeen – ei voi olla syyllinen. Kohtuutonta. Rekisterin valvonta ei ole koskaan kuulunut tehtäviin. Syytetyllä ei ole koskaan ollut edes pääsyä rekisterin.

– Ei ole selvillä, ovatko syytteessä kuvatut kirjatut syötteet lainvastaisia.

– Rekisterin pitäjä on Poliisihallitus.

”Näiden herrojen olisi pitänyt reagoida”

Syyttäjä on toista mieltä. Syyttäjän mukaan koko salainen henkilötietorekisteri on jätetty kokonaan valvomatta.

– Kyseessä on systeemivirhe. Näiden herrojen olisi pitänyt reagoida, sanoo valtionsyyttäjä.

Syyttäjän mukaan kirjaus rikokseen epäillyksi ja ns. rikoksen myötävaikuttajiin kuuluviin on voinut tapahtua hyvin hatarin perustein.

– Auto on nähty järjestyneeseen rikollisuuteen kuuluvan hallussa. Auto on pysäköity liivijengin kerhotilan lähelle. Asu, tarra, lippalakki.

Syyttäjän mukaan rekisteriin kerättiin tietoja, joilla ei ollut mitään tekemistä rikosten kanssa.

– Myös jopa ns. tirkistelytietoa. Vaikkapa mitä marketista ostettiin, sanoi valtionsyyttäjä oikeudessa.

Havaintorekisteriin on taas voinut joutua puhelintiedoista. Syyttäjän mukaan rekisteriin on kopioitu mm. puhelimessa olleita asianajajien ja hammaslääkäreiden nimiä ja numeroita.

Kyse on lopulta yhteiskunnallisesti suurista asioista: perustuslaillisista oikeuksista yksityisyyden suojaan ja rekisterien valvonnasta. Vireillä on samaan aikaan lakiesityksiä poliisin oikeuksien lisäämisestä mm. verkkotiedustelussa.

Eprin rekisteririkosepäilyn käsittely jatkuu oikeudessa joulun alle.