Runeberg-raati: Kirjojen ja lukijoiden yhteen saattaminen ennennäkemättömän vaikeaa

Vuoden 2016 kaikkiaan kahdeksan Runeberg-palkintoehdokkaan joukossa on runoteoksia, novellikokoelma sekä romaaneja. Finlandia-palkitun Laura Lindstetin Oneiron on myös ehdolla. Esiraadin mukaan suomalainen kirjallisuus elää erittäin vaikeita aikoja.

kulttuuri
Runeberg-palkintoehdokkaat kirjoineen.
Laura Lindstedt (vas.) ja romaani Oneiron: fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista, Kurt Högnäs ja runoteos Refug, Pauliina Vanhatalo ja romaani Pitkä valotusaika, Tapio Koivukari ja romaani Unissasaarnaaja, Mikaela Strömberg ja romaani Sophie ja Jussi Seppänen ja novelliteos Kymmenottelu Runeberg-palkintoehdokkaiden julkistustilaisuudessa Porvoossa 9. joulukuuta 2015. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Runeberg-palkinnon ehdokaskirjat valinneen esiraadin mielestä kirjallisuuden elinehdot Suomessa ovat vaikeutuneet huomattavasti. Kirjailijoiden mahdollisuudet ammattinsa toteuttamiseen ovat huonontuneet, kustantajat kamppailevat kannattavuuden kanssa ja kirjakauppaverkosto supistuu supistumistaan.

Kirjojen ja lukijoiden yhteen saattaminen on raadin mukaan muuttunut ennennäkemättömän vaikeaksi.

Kaikesta huolimatta raati sanoo Suomessa ilmestyvän yhä taiteellisesti korkeatasoista ja vaikuttavaa kirjallisuutta. Tästä joukosta Runeberg-palkintoehdokkaiksi valikoitui kahdeksan teosta: kaksi runokoelmaa, viisi romaania ja yksi novellikokoelma.

Ehdolla runoja, novelleja ja proosaa

Vuoden 2016 Runeberg-palkinnon saajiksi ovat ehdolla Kurt Högnäsin runojen ja proosarunojen kokoelma Refug, Tapio Koivukarin romaani Unissasaarnaaja, _Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu romaani Oneiron: fantasia kuolemanjälkeisistä sekunneista_, Asko Sahlbergin pienoisromaani Irinan kuolemat, _Harry Salmenniemen runoteos _Pimeän lehdet, Jussi Seppäsen esikoisnovellikokoelma Kymmenottelu, Mikaela Strömbergin historiallinen elämäkertaromaani Sophie (suomentanut Helene Bützow) sekä Pauliina Vanhatalon romaani Pitkä valotusaika.

Raadille lähetetty ennätysvähän kirjoja

Vuoden 2016 Runeberg­-palkinnon tarjokkaiden määrä on viime vuosina pudonnut huomattavasti. Valintaraadille lähetettiin tänä vuonna palkintoehdokkaita vain yhteensä 150. Raati uskoo ehdokaskirjojen vähyyden omalta osaltaan kertovan pienpajojen ja kustantamojen taloudellisesta ahdingosta.

Runeberg-palkinnon voittaja julkistetaan 5. helmikuuta 2016. Palkintosumma on 10 000 euroa.

Valitsijaraatiin kuuluivat kirjailija Tero Liukkonen, kirjailija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst.

Voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Markku Karpio, yliopistonlehtori ja kriitikko Outi Oja ja kirjallisuudentutkija Ann­Christine Snickars.