YK: Yli 9 000 ihmistä kuollut Itä-Ukrainan sodassa – miinat uusin uhka

YK:n seurantaraportin mukaan rintamalinjan molemmin puolin tarvitaan pikaisesti laajamittaisia miinanraivaustoimia. Kumpikaan konfliktin osapuoli ei tiedä kuinka paljon räjähteitä on maaperässä.

Ulkomaat
Sotilaita ruskistuneessa heinikossa.
Venäläismielisiä miinanraivaajia Donetskin läheisyydessä 27. lokakuuta 2015.Alexander Ermochenko / EPA

Melkein 9 100 ihmistä on menettänyt henkensä Itä-Ukrainan sodassa tähän mennessä, kertoo YK:n ihmisoikeustoimisto.

Lisäksi noin 20 800 ihmistä on loukkaantunut melkein kaksi vuotta kestäneessä konfiktissa. Kuolleiden ja loukkaantuneiden joukossa on siviilejä, sotilaita ja Venäjä-mielisiä separatisteja.

Tämä siitä huolimatta, että syyskuussa solmittu uusi tulitauko on pääosin pitänyt ja kuolleiden määrä on laskenut jyrkästi marraskuun puoliväliin mennessä.

Seurantaraportissa pidetään hälyttävänä sitä, että yli puolet elokuun jälkeen kuolleista on saanut surmansa maamiinojen ja muiden vastaavien räjähteiden takia. Raportin mukaan rintamalinjan molemmin puolin tarvitaan pikaisesti laajamittaisia miinanraivaustoimia.

Ukrainan hätätilaministeriö kertoi viime kuussa, että se on raivannut yli 44 000 miinaa kapinallisten hallussa olevilta Donetskin ja Luhanskin alueilta. Kumpikaan konfliktin osapuoli ei tiedä kuinka paljon räjähteitä on kylvetty maaperään.

Uudessa tulitaukosopimuksessa sovittu raskaan kaluston poisveto rintamalinjoilta on rauhoittanut taisteluita Ukrainan armeijan ja kapinallisten välillä.

Marraskuun alussa puhjenneet yhteenotot ovat kuitenkin nostaneet pelkoa, että kaupunkeja ammuttaisiin uudestaan kranaattitulella, varoittaa OHCHR keskiviikkona julkaistussa raportissaan.

Itä-Ukrainan konflikti on ajanut kodeistaan 1,5 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters