Pasilan montusta tuli kaivinkoneiden Colosseum – Valtavaan kuoppaan uppoaisi kolme eduskuntataloa

Keski-Pasilaan rakennetaan Helsingin toinen keskusta vanhan ratapihan alueelle. Parhaillaan tehdään maansiirtotöitä jättihankkeen ensimmäselle osalle, yli miljardi euroa maksavalle Triplalle. Pasilassa käynnistyykin ennennäkemätön soraralli.

Kotimaa
kaivuri työmaa keski-pasila tripla
Yle

Pasilan jättimonttu on kuin kaivinkoneiden Colosseum. Valtavaa hiekkakenttää ympäröivät harmaat kivitalot. Päänäyttämöllä raaka voima rouhii maata. Rauta kolisee ja dieselmoottorit ärjyvät. Tonneja painava kuorma-auto ajaa raskaasti keinuen kohti Helsinki Areenaa. Siellä on suuaukko, jonka jälkeen vanhan ratapihan maalla ei ole paluuta Pasilaan.

Seuraan montun pohjalla kauppa- ja liikekeskus Triplan ensi askelia. Neljän vuoden päästä tässä samassa paikassa on Helsingin toinen keskusta. Sitä ennen on huhkittu oikein urakalla.

– Tuonne kuoppaan mahtuisi kolme eduskuntataloa. Sitten kun koko Tripla on valmis, kauppakeskus, toimistot ja asuintalot ovat rakennettu, niin sinne mahtuisi 50 täysikokoista jalkapallokenttää, Triplan hankejohtaja YIT:n Tapio Salo suhteuttaa jättimäistä työmaata.

Nyt kaivettavaan kuoppaan valmistuu pysäköintipaikkoja 2 300 autolle. Maansiirtourakka on valtava Suomessa, mutta sitä se on Salon mukaan myös maailman mittakaavassa.

Työntekijöitä ympäri Suomea

Pasilan montussa ahertaa satakunta työntekijää, mutta ensi kesänä luvun saa kertoa kymmenellä.

Tripla on Keski-Pasilan rakentamisen ensimmäinen urakka. Siihen kuuluu myös osittain purettava Pasilan asema. Rattimiehet ympäri Suomea pääsevät kuskaamaan Pasilan vanhan ratapihan maata. Suursavotta lienee maakuntien miehille ikimuistoinen keikka.

– Täältä lähtee vuorokaudessa 14 tunnin aikana keskimäärin viiden minuutin välein tuollainen iso kasettikuorma-auto. Se antaa jonkin moisen kuvan tästä maamäärästä mikä poistetaan, YIT:n työpäällikkö Juha Vunneli sanoo.

Sorarallia kestää puoli vuotta. Keski-Pasilan rakentamista onkin verrattu massiivisuudessaan jopa Olkiluodon ydinvoimalaan.

Helsingin mittavin hanke

Nyt alkuvaiheessa olevan Triplan kustannusarvio on 1,1 miljardia euroa ja sen pitäisi valmistua 2019 jouluksi. Asuntojen rakentamiseen päästään vuonna 2018. Ensimmäisenä tehdään Ratapihakortteleiden asuinalue Tripla-kauppakeskuksen pohjoispuolelle.

Pasilan tornitalojen alueesta on käynnistymässä kilpailu. Alueen rakentamisen on tarkoitus alkaa vuoden 2019 aikana.