1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kennelliitto vahvistaa: Koirien häkissä pitäminen sisällä on lisääntynyt

Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti sanoo, että koirien pitäminen häkeissä sisätiloissa on lisääntynyt kymmenen viime vuoden aikana. Yleistä se ei ole vieläkään, mutta sitä tapahtuu.

Kuva: Yle

Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti vahvistaa Yle Pohjanmaan haastatteleman eläinsuojeluvalvoja Maija Raatikaisen arvion siitä, että koirien häkittäminen sisällä on yleistynyt. Saman ovat havainneet yhdistyksen Kennelneuvojat.

– Se on ikävä ilmiö ja valitettavasti ehkä yleistynyt verrattuna siihen, mitä on ollut kymmenen viime vuoden aikana. Ei se yleistä ole vieläkään, mutta sitä tapahtuu, Miia Lahti sanoo. Syytä yleistymiseen Lahti ei osaa arvioida.

Kennelliitto ei hyväksy

Kennelliiton vahva näkemys on Lahden mukaan, että koiraa ei saisi missään muotoa pitää häkissä.

– Se on hyväksyttävää oikeastaan vain, jos koira eläinlääkärin määräämänä tarvitsee väliaikaisesti lepoa. Väliaikainen on todella väliaikaista niin, että koira on esimerkiksi ollut leikkauksessa ja sen parantuminen tai nukutuksesta herääminen vie aikaa, Lahti sanoo. Silloinkin häkin koon tulee olla riittävän suuri.

Lahti sanoo kuulleensa valitettavasti myös kasvattajien kehottavan häkittämiseen.

– Siinä on ehkä virheellinen ymmärrys siitä, mitä väliaikaisuus tarkoittaa. Joskus kuulee neuvovan, että koiran voi laittaa häkkiin, jottei se esimerkiksi pissaile sisälle. Meidän näkemyksemme mukaan väliaikaisuus ei tarkoita pentuaikaa vaan lyhyitä hetkiä – puhutaan esimerkiksi puolesta tunnista, Lahti sanoo.

Osa laumaa

Häkittäminen voi olla vahingollista sekä koiran fysiikalle että psyykelle. Ongelmatilanteisiin Kennelliitosta tarjotaan ratkaisuksi kouluttamista.

– Kuvitellaan, että häkittäminen tehdään esimerkiksi koiran turvallisuuden vuoksi – eli ettei pentu söisi sähköjohtoja ja aiheuttaisi itselleen ja muille vaaratilanteita. Nämä tilanteet kuitenkin kuuluvat valistuksen piiriin. Koiran pystyy kouluttamaan, ja on omistajan velvollisuus luoda koiralle turvallinen kasvu ja oleskeluympäristö. Tämänkaltaisiin tilanteisiin voi saada vinkkejä muun muassa liiton kennelneuvojilta (siirryt toiseen palveluun), Miia Lahti sanoo.

Lahti muistuttaa, että koiraa hankittaessa pitää muistaa sen luonteelle tyypilliset ominaisuudet ja se, että koira on laumaeläin eikä sitä pitäisi erottaa laumastaan.

– Koira on erittäin sitoutunut ja kiintynyt omaan laumaansa eli perheeseen. Se rauhoittuu kummasti, kun saa nuuskutella isäntänsä nojatuolipaikkoja. Koira kuuluu perheeseen, ja tämä pitäisi ymmärtää.