Hyppää sisältöön

Jazzia yksiössä – kotikonsertit tarjoavat uusia elämyksiä yleisölle ja muusikoille

Helsingissä järjestettävän We Jazz -tapahtuman yhtenä teemana ovat tänä vuonna kotikonsertit. Koti tarjoaa sekä esiintyjille että yleisölle intiimin musiikkikokemuksen.

Mikko Karjalainen
Joonas Haavisto ja Mikko "Gunu" Karjalainen esiintyvät We Jazz -tapahtuman jazz-kotikonsertissa.

Joonas Haaviston ja Inga Söderin pienessä töölöläisyksiössä käy kuhina. Tilaa dominoi musta flyygeli ja valkoinen parisänky. Jakkaroita ja tuoleja kannetaan seinänvierustoille. Söder keittää kahvia, sytyttelee kynttilöitä ja asettelee niitä pöydälle ja ikkunalaudalle.

– Meillä on täällä joulutorttuja, suklaakeksejä, glögiä ja kahvia. Kynttilänvalolla tänne saadaan kivaa jazz-tunnelmaa, Söder kertoo.

Kohta paikalle tulisi kolmisenkymmentä jazz-musiikin ystävää.

– En ole tästä kyllä mitenkään stressaantunut. Jonkin verran tosin jännitän Joonaksen puolesta.

Lipunmyyntiä rappukäytävässä Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Pianisti Joonas Haavisto ja trumpetisti Mikko "Gunu" Karjalainen esiintyvät maanantai-iltana duona. Kotikonserttisarja jatkuu koko viikon erilaisissa duokokoonpanoissa: sunnuntaina jännitetään, mahtuvatko Joonas Riipan rummut asuntoon.

– Totta kai duotilanteessa kummallakin soittajalla on valtava vastuu, mutta myös valtava vapaus. Duona on aivan erilaista soittaa kuin kokonaisen yhtyeen kanssa, Karjalainen toteaa.

– Yleisteemana meillä on sielukas soul ja gospel-henkinen  jazz.

Yleisöä Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Ovet avautuvat vähitellen

Jazz-musiikkiin kuuluu intiimiys, ja juuri tätä jazzahtavalla kotikonsertilla tavoitellaan. Yleisö ja esiintyjät pääsevät toisiaan mahdollisimman lähelle.

– Kyllähän kotikonserteilla on vuosisatoja vanha historia, joka on lähtöisin jo Bachin ajoilta ja niitä on varmaan järjestetty aiemminkin. Usein ajatellaan että esittämiseen tarvitaan konserttisali tai klubi, mutta miksei kotiympäristössäkin voisi soittaa. Minun mielestäni tällaisia tilaisuuksia pitäisi olla enemmän, Joonas Haavisto sanoo.

Joonas Haavisto Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Haavisto on opiskellut musiikkia USAssa, missä kotikonserttien järjestäminen ei ole musiikinopiskelijoille mitenkään outo asia. Syynä tähän on treenitilojen puute.

Ihmiset ovat ryhtyneet avaamaan kotejaan viime aikoina Suomessakin, esimerkiksi Ravintolapäivän yhteydessä monet ovat pitäneet kotonaan pop-up ravintolaa. Helsingissä on järjestetty myös kotiteatterifestivaalia.

Mikko "Gunu" Karjalainen Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
.
.