Kuopion uima- ja keilahallin tilalle suunnitellaan asumis- ja yrityspuistoa

Health City Finland -yhtiö suunnittelee samalle alueelle asuntoja sekä hyvinvointi- ja terveyspalveluja. Hankkeen toteutuminen edellyttää uuden uimahallin rakentamista. Sitä on suunniteltu lähistölle Kuntolaakso-hankkeen yhteyteen.

keilahallit
Kuopion uimahalli
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion keskustan tuntumaan uima- ja keilahallin paikalle suunnitellaan asumis- ja yrityspuistoa. Ideana on yhdistää samalle alueelle asuntoja sekä hyvinvointi- ja terveyspalveluja.

Asialla on yhtiö nimeltä Health City Finland Oy, jonka ideana on ns. elinkaariasuminen. Suunnitelmissa on rakentaa asuinalue, hyvinvointitalo, päiväkoti sekä tiloja terveyspalveluyrityksille. Yhtiöllä on käynnissä samantyyppinen hanke Oulussa.

Kuopion kaupungin suunnitelmissa on aloittaa alueen asemakaavoittaminen ensi vuonna. Jos hanke etenee, uimahalli ja keilahalli puretaan. Hankkeen tavoiteaikatauluksi on asetettu vuodet 2018–2025.

– Tämä on kaupungin näkökulmasta uudenlainen asumisen ja palveluiden kokonaiskonsepti, joka tarjoaa mahdollisuuksia kaiken ikäisille. Esimerkiksi ikääntyneiden määrä kasvaa koko ajan ja ratkaisuja pitää löytää, sanoo kaupungin kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen.

Kaupunki tutkii mahdollisuuksia varata alueelle mahdollisuuden myös ARA-asuntotuotannolle.

Keilahallin nykyinen vuokrasopimus yrittäjän kanssa ulottuu vuoden 2020 loppuun saakka. Suunnitellulla alueella sijaitsevat myös Hesburger-pikaruokaravintola sekä suojeltu vanhan kasarmialueen varastorakennus.

Koko hankkeen toteutuminen vaatii uuden uimahallin rakentamista. Sitä suunnitellaan lähistöllä sijaitsevan jäähallin yhteyteen erillisessä Kuntolaakso-hankkeessa. Kaupungin tilakeskus valmistelee parhaillaan Kuntolaakso-hankkeen kilpailutusta.

Kuopion kaupunkirakennelautakunta käsittelee asiaa ensi viikolla. Lautakunnalle esitetään, että hankkeelle varataan alue ja Health City Finlandin kanssa solmitaan asiasta yhteistoiminta- ja laatusopimus. Asia etenee myöhemmin kaupunginhallituksen päätettäväksi.