1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Vanhukset saivat kotiin homeista ja käynyttä ruokaa" – ateriapalvelussa ongelmia alusta asti

Kannuksessa vanhuksille on toimitettu kotiin pilaantunutta ruokaa, kerrotaan peruspalveluliikelaitos Jytasta. Sen mukaan asia ei ole korjaantunut, vaikka ongelmista on neuvoteltu ruokaa toimittavan helsinkiläisyrityksen kanssa. Yhteistyö on nyt loppumassa. Ateriapalvelun ongelmista kertoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa-lehti.

Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Peruspalveluliikelaitos Jyta solmi kesäkuussa helsinkiläisen Mainio Vire Oy:n kanssa ensi vuoden loppuun voimassa olevan sopimuksen kylmänä kuljetettavista kotiaterioista.

Jytan mukaan toimituksissa oli puutteita jo yhteistyön alussa, kun ruokaa ei tullut sovitusti.

– Tämä asia on korjaantunut, mutta nyt jatkuvana ongelmana on ollut se, että näiden ruokien päiväykset eivät ole riittäviä ja niissä on myös säilyvyysongelmia, kertoo Jytan tilaajajohtaja Eija Kellokoski-Kari.

Jyta on lähettänyt yritykselle valokuvia pilaantuneista ruuista.

Tässä on uusimpana käänteenä se, että yritämme purkaa sopimuksen sovussa.

Eija Kellokoski-Kari, tilaajajohtaja

– Kuvissa oli homehtuneita ruokia sekä ruokia, joissa käymisprosessi oli käynnistynyt. Tämä voitiin todeta pullistuneista rasioista, Kellokoski-Kari sanoo.

Sopimus yritetään purkaa yhteisymmärryksessä

Yle ei useista yrityksistä huolimatta tavoittanut yritystä kommentoimaan asiaa. Kellokoski-Kari kertoo, että ongelmista on käyty yrityksen johdon kanssa virallisia neuvotteluita, ja palautetta ovat antaneet niin henkilökunta kuin asiakkaat.

Vanhusten ruokatilausten määrä on lyhyessä ajassa puolittunut Kannuksessa, ja tilauksia on nyt parikymmentä. Tavoitteena on ollut saada yhä useampi vanhus ruokapalvelujen piiriin.

Asiaa käsitellään Jytan peruspalvelulautakunnassa torstaina.

– Tässä on uusimpana käänteenä se, että yritämme purkaa sopimuksen sovussa. Kummallakaan osapuolella ei ole sen jälkeen jatkovaatimuksia.

Mikäli sopimukseen ei päästä, Kellokoski-Karin mukaan lautakunta suurella todennäköisyydellä irtisanoo sopimuksen. Yritys valittiin ruokien toimittajaksi kilpailutuksella, jossa se pärjäsi sekä hinnassa että laadussa.

– Asiakkaille ei ole tulossa taukoa ateriatoimituksissa. Sopimusta jatketaan vanhan toimittajan kanssa, kunnes tähän saadaan ratkaisu, Kellokoski-Kari kertoo.