Kokenut metsästäjä: "Puoliautomaattiaseille on vähän käyttöä metsällä"

Kokeneen metsämiehen mielestä jahdissa pärjää ilman itselataavia aseita. Hätäisesti ammutuista lisälaukauksista voi olla jopa haittaa.

Kotimaa
Ampuma-aseita poliisin varastossa.
Riikka Rautiainen / Yle

Tervolalainen kokenut metsästäjä ja Suomen Metsästäjäliiton aktiivi Olavi Niemi ei jää kaipaamaan puoliautomaattiaseita, vaikka EU-komissio päätyisikin ne kieltämään.

Komissio on suunnitellut asedirektiiviin tiukennuksia, joilla sarjatuliaseita muistuttavien tulivoimaisten puoliautomaattiaseiden myyminen kiellettäisiin. Niemi ei näe asiassa suurta ongelmaa metsästyksen kannalta.

– Viidentoista vuoden aikana olen vastaanottanut satakunta hirviampumakoetta vuosittain, ja olisinko törmännyt ehkä yhteen puoliautomaattiaseeseen sinä aikana, Niemi sanoo.

– Ei niillä metsästyksessä kovin paljoa käyttöä ole.

Ensimmäinen laukaus ratkaisee

Niemellä itsellään on neljä asetta: kaksi haulikkoa ja kaksi kivääriä. Niillä hän linnustaa ja ampuu hirviä. Pulttilukkoisen aseen tulinopeus riittää Niemen mielestä ihan hyvin.

– Se on kuitenkin se ensimmäinen laukaus joka ratkaisee. Siihen pitää keskittyä niin, että osuma on hyvä eikä tule haavakkoa. Lintujahdissa saaliskin on monesti ensimmäisen laukauksen jälkeen jo puun takana tai muuten hankalasti ammuttavissa, Niemi sanoo.

– Lähinnä tulee mieleen sorsajahti, missä useammille laukauksille nopeasti voisi olla tarvetta.

Itselataavassa metsästysaseessa saa olla jahtitilanteessa kolme patruunaa: yksi piipussa ja kaksi lippaassa. Niemen mielestä puoliautomaattiaseen tulinopeudesta voi olla paremminkin haittaa, jos laukauksia ammutaan harkitsematta.

– Hirvi on iso eläin ja se saattaa kävellä hyvänkin osuman jälkeen parisataa metriä. Jos siinä ampuu harkitsemattomasti kaksi laukausta perään, voi pahimmassa tapauksessa käydä niin että saalis on pilalla kun laukaukset osuvat vatsaan ja repivät suoliston rikki.

Metsästysharrastuksen ohella Olavi Niemi on mukana reserviläistoiminnassa. Ampumaharrastajien ja reserviläisharrastuksen kannalta hän ymmärtää, että aselakien tiukennus voi tuoda ongelmia.

Tosin Niemi ei usko siihen, että luvallisten aseiden hankintaa hankaloittamalla voitaisiin tehokkaasti estää aserikollisuutta.

– Kyllä aseen hankinta tehtiin vaikeaksi jo edellisen lakimuutoksen aikana, Niemi sanoo.

Metsästäjäliitto: Direktiivi on muotoiltu liian avoimeksi

Komission varapääjohtaja Pierre Delsaux vakuutteli Ylen haastattelussa, ettei uudistus vaikuta metsästäjien arkeen.

Suomen Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius ei väitettä niele ainakaan toistaiseksi.

– Meillä on joukko metsästäjiä, jotka käyttävät puoliautomaattiaseita sekä metsästyksessä, että mahdollisesti esimerkiksi reserviläisammunnassa. Lisäksi ongelmana on se, että asedirektiivin muotoilut on kirjoitettu niin avoimiksi, että niiden lopullisia vaikutuksia on vaikea arvioida, Simenius listaa.

Simenius muistuttaa myös siitä, että suomalainen aselainsäädäntö on jo varsin tiukka.

– Meistä on melko nurinkurinen tilanne se, että Suomessa laillisen aseen saaminen on vaikeampaa kuin laittoman, Simenius sanoo.

10.12. klo 12:42 Täsmennetty metsästysaseen patruunamäärää koskevaa kohtaa.