EU: Netflixin elokuvia ja Spotifyn musiikkia pystyttävä kuluttamaan koko EU:n alueella

Tähän mennessä suoratoistopalvelujen käyttäminen ei ole monimutkaisten tekijänoikeussääntöjen vuoksi ollut mahdollista ulkomailla.

Ulkomaat
Netflixin netti-tv
Netflixin netti-tvYle

Euroopan unioni haluaa sallia suoratoistopalvelujen käytön ulkomailla vuoteen 2017 mennessä. Se merkitsisi sitä, että matkustajat voivat jatkossa katsoa elokuvia tilausvideopalvelu Netflixistä tai kuunnella lempikappaleitaan musiikkipalvelu Spotifysta myös ulkomailla.

– Haluamme varmistaa sisällön siirrettävyyden rajojen yli, sanoi EU:n digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari Andrus Ansip.

– Ihmisten pitää pystyä ottamaan mukaansa elokuvat, kirjat, jalkapallo-ottelut ja televisiosarjat, jotka he ovat laillisesti ostaneet, mihin tahansa Euroopassa.

Tähän mennessä suoratoistopalvelujen käyttäminen ei ole monimutkaisten tekijänoikeussääntöjen vuoksi ollut mahdollista ulkomailla. Eurooppalaiset viettävät joka vuosi miljardi yötä muissa EU-maissa.

Ehdotus ei koske yleisradioyhtiöitä

Komission ehdotus ei koske yleisradioyhtiöiden sisältöjä, kuten Ylen Areenaa ja BBC:n iPlayeria. Se johtuu komission mukaan siitä, että yleisradioyhtiöiden palvelujärjestelmissä ei kyetä todentamaan käyttäjän asuinmaata.

EU-komission ehdotus menee nyt EU:n parlamentin ja jäsenvaltioiden hyväksyttäväksi. Komissio toivoo, että ehdotus hyväksytään ensi vuonna, ja suoratoistopalveluja voidaan alkaa käyttää kaikissa EU-maissa vuonna 2017.